Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Atoom schuilkelder ‘openbaart’ zich op toekomstige Stadkamer locatie

Zwolle – Het is maar bij weinig Zwolenaren bekend, maar het toekomstige Stadkamer pand huisvest een echte atoomkelder. Deze openbaarde zich op Open Monumentendag aan bezoekers die kozen voor een korte rondleiding. Herman Reezigt, voorzitter van Stichting Zwols Architectuur Podium ZAP nam geinteresseerden mee voor een tour door de kelder.

600 mensen, pompsysteem luchtverversing

De kelder is gebouwd in de tijd van de Koude Oorlog uit angst voor mogelijke aanvallen van de Russen. De atoomschuilkelder zou bestand zijn tegen nucleaire fall-out die volgt op een aanval met kernwapens. In deze Zwolse schuilkelder konden zeshonderd mensen verblijven achter gasdichte deuren. Om de verblijvenden in leven te houden had de kelder een pompsysteem voor de luchtverversing. Dit systeem werd aangedreven door een aantal fietsen die zich in de kelder bevonden. Door de trapbewegingen werd er ‘frisse’ lucht door de filters de kelder ingepompt.

Doorgang opengebroken

Officieel zijn er in Nederland geen openbare schuilkelders meer. Halverwege de jaren tachtig, na afloop van de Koude Oorlog, zette het ministerie van Binnenlandse Zaken een streep onder het schuilkelderbeleid. Ook deze atoombunker aan de Zeven Alleetjes wordt niet meer gebruikt en de doorgangen zijn in verband met de verbouwing voor de Stadkamer inmiddels opengebroken.

Rechtbank, provinciehuis, stadhuis

Zwolle kent nog een aantal ander oude schuilkelders. Zo zit er een atoomkelder in het oude gedeelte van de rechtbank aan de Luttenbergstraat. Deze zit ‘verstopt’ achter een muur die op het eerste gezicht lijkt door te lopen. Ook het provinciehuis heeft een schuilkelder met ventilatieschachten die uitkomen aan de voorzijde van het gebouw. En evenals vele andere gemeentehuizen heeft ook die van Zwolle een atoomkelder.

28960274273_11c5450961_z

28975607264_9a006aca0e_z

29293660450_9c724f5d7c_z

29473990632_943c7ece38_z-1

 

 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren