Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

James Last flat aan de Palestrinalaan opgevrolijkt met kleurrijke bever

Zwolle – Een nieuwe muurschildering siert de gevel van de James Last flat in Holtenbroek. Het is een kleurrijk kunstwerk van de Rotterdamse muralist Nina Pelirroja, die de lokale natuur in beeld brengt. Onder andere een ijsvogel, een bever en een kievitsbloem zijn te bewonderen op de  flat aan de Palestrinalaan. Dieren en planten die typisch zijn voor de Zwolse natuur. Dit weekend legt muralist de laatste hand aan de het kunstwerk.

Zwolse Tulp

Het thema  voor de nieuwe mural is ‘Genieten van het water’. Het laat de prachtige natuur in, op en bij het Zwarte Water zien, de rivier dit direct achter de wijk Holtenbroek loopt. Zo zie je achter de berver de bijzondere Zwolse Tulp. Deze bloem, ook wel kievitsbloem genoemd, is zeldzaam en groeit vooral langs het Zwarte Water.

Bever en IJsvogel

Op de muur zie je uiterst prominent in beeld de bever met een prachtige vacht, die de kunstenaar Nina Pelirroja, heel realistisch heeft geschilderd. Ook de IJsvogel mag niet ontbreken. Deze zeldzame vogel leeft ook bij het Zwartewater, vlakbij de James Last flat, waar de muurschildering nu wordt gemaakt. De vogel heeft opvallende kleuren die goed passen bij de stijl van de kunstenaar.

Uitdagingen met het weer

Pelirroja is sinds eind juni met de muurschildering bezig, die zo’n 300 vierkante meter beslaat. Ze werkt met spuitbussen en een hoogwerker, wat soms voor uitdagingen zorgt. Zo kon ze woensdag niet verder werken vanwege een defecte hoogwerker en speelde de storm van vorige week haar parten. Gelukkig kon ze rekenen op de hulp van Riwal Benelux, die gisteren snel een nieuwe hoogwerker leverde, en Lumen Hotel & Events, die haar verblijf in het Zwolse hotel verlengde.

Nina is een ervaren muralist die over de hele wereld haar kunstwerken heeft gemaakt. Van Buenos Aires, Curaçao, Lissabon, Faro, Dordrecht, Rotterdam tot Den Haag en nu dus ook in Zwolle.

Trotse Muren project

Ze hoopt dit weekend de muurschildering af te ronden. De nieuwe mural is onderdeel van een hele serie muurschilderingen van de organisatie Trotse Muren. Eerder verscheen al de Music & Murals schildering op de gevel van poppodium Hedon en de schildering van de monnik Thomas à Kempis op de muur van de Goudsteeg.

Bij het James Last Flat project werkt Trotse muren samen met verhuurder DeltaWonen, het Waterschap WDO Delta, Travers Welzijn en het Poëziepad Holtenbroek.

Voormalig Stadsdichteres Sarah Lucassen schreef het gedicht ‘Wijk,’ dat als onderdeel van de Trotse Muur op de James Last flat geplaatst wordt. Een gedicht geïnspireerd door gesprekken met wijkbewoners. 
Voormalig Stadsdichteres Sarah Lucassen schreef het gedicht ‘Wijk,’ dat als onderdeel van de Trotse Muur op de James Last flat geplaatst wordt. Een gedicht geïnspireerd door gesprekken met wijkbewoners.

 

Nina Valkhoff, met de artist-name Nina Pelirroja, is een Nederlandse muralist die al meer dan 20 jaar prachtige muurschilderingen maakt over de hele wereld. Ze houdt van planten en dieren en gebruikt felle kleuren om haar werk tot leven te brengen. Ze heeft muurschilderingen gemaakt in steden als Buenos Aires, Curaçao, Lissabon, Faro, Dordrecht, Rotterdam en Den Haag. Binnenkort zal ze ook Zwolle verrijken met haar kunst. Ze is de gekozen kunstenaar voor de Trotse Muur op de James Last flat in de wijk Holtenbroek.

Hier vind je de muurschildering

Gerelateerde artikelen

Back to top button