Kunst & CultuurMagazine

ArtEZ/HKU Saxophone Orchestra koorconcert in Plantagekerk

Zwolle / Op vrijdag 5 februari vindt in de Plantagekerk Zwolle om 20.00 uur een koorconcert plaats van het ArtEZ Conservatorium in samenwerking met het HKU Utrechts Conservatorium. Dit bijzondere concert wordt muzikaal ondersteund door het ArtEZ/HKU Saxophone Orchestra. De toegang is gratis.

Latcho Drom

In zijn film Latcho Drom (Goede Reis) toont cineast Tony Gatlif door middel van een trektocht vanuit Rajasthan via de Balkan naar Spanje hoe zigeuners hun muziek aanpassen aan de sociale en muzikale omgeving waarin ze leven. In deze muzikale reis langs vier steden zien we hoe eigenzinnige muzikale sleutelfiguren werk maken binnen hun politieke, religieuze en sociale omstandigheden. De vier steden die worden aangedaan zijn Venetië (vorstendom), Leningrad (dictatuur), Weimar (calvinistische staat) en Amsterdam (liberale stad). Op het programma staan werken van Monteverdi, Gabrieli, Shostakovich, Bach, Schütz en Sweelinck. De werken worden uitgevoerd door het ArtEZ/HKU Saxophone Orchestra o.l.v. Johan van der Linden, de koorklas van ArtEZ Conservatorium Zwolle en het klein koor van het HKU Utrechts Conservatorium o.l.v. Rob Vermeulen.

De Klank van de Stad

Het programma is een uitwerking van het jaarthema: ‘De Klank van de Stad’ van het ArtEZ Conservatorium. Niet alleen geluiden zijn typerend voor een bepaalde stad, maar ook de composities die er geschreven en uitgevoerd worden zijn het gevolg van de politieke, sociale en economische omstandigheden. Zo zijn bijvoorbeeld de carillons in Amsterdam het gevolg van de rijkdom in de Gouden Eeuw en zijn de composities van Sweelinck bedoeld voor zowel de kerk, de openbare ruimte als voor uitvoering in huiskamers.

Gerelateerde artikelen

Back to top button