KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Archeologisch topstuk te zien in kerk Windesheim

Zwolle – 25 juli 2021 is de 550e sterfdag van Thomas a Kempis. Omdat Windesheim lang het centrum van de beweging van de Moderne Devotie geweest is, hebben verschillende organisaties de handen ineengeslagen om daar dit jaar aandacht aan te geven. Daarom gaat de kerk van Windesheim tijdens zomermaanden op zaterdagmiddag tussen 12.00 en 16.00 uur open zijn voor publiek. Bovendien is er een archeologisch topstuk te zien.

Tijdens de openstelling is het mogelijk om de kerk uitgebreid te bekijken. De kerkzaal zelf is te bezichtigen en in de bovenzaal is er een tentoonstelling over de Moderne Devotie. Uniek is de oude knijpbril die in een beerput bij de Bergweg in Windesheim gevonden is. Het is Nederlands oudste knijpbril en dateert uit de periode rond 1400. Het Windesheimer klooster was erom bekend dat er veel boeken werden gelezen en overgeschreven. Voor een bijziende monnik zoals Gerardus Vellenho was een bril onmisbaar en waarschijnlijk is de bril van hem afkomstig.

Op zondag 25 juli – de sterfdag van Thomas a Kempis zal er in de kerkdienst aandacht besteed worden aan de geestelijke erfenis van Thomas a Kempis. Op 14 augustus is er daarnaast nog een speciale rondleiding.

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: Vincent Corjanus

Hoi! Mijn naam is Vincent Corjanus. RTV Oost heeft mij geplaatst, namens de NOS, bij RTV Focus Zwolle om het team te komen versterken. Schrijven is voor mij hetzelfde als ademhalen. Of ik nou een achtergrondverhaal, een lied of een gedicht schrijf; het komt allemaal uit dezelfde bron. Als journalist deed ik interviews met o.a. Jules Deelder, Frank Boeijen en Barry Hay. Daarnaast ben ik dichter en singer-songwriter. Met mijn dichtbundels en poëtische popliedjes reis ik regelmatig stad en land af. www.vincentcorjanus.nl

Lees ook

Back to top button