EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Arbeidsmarkt trekt aan in Regio Zwolle, werkeloosheid daalt licht

Zwolle – In april kende UWV in Regio Zwolle minder nieuwe WW-uitkeringen toe. De afname doet zich voor in de meeste sectoren. Oorzaken van de daling zijn naast economisch herstel ook seizoeninvloeden. Zo namen de nieuwe WW-uitkeringen af bij uitzendbedrijven en in de horeca, landbouw en bouw. De ontwikkelingen in zorg & welzijn laten een tegengesteld beeld zien. In deze sector zijn er in april meer nieuwe WW-uitkeringen toegekend. Opvallend is de sterke toename bij helpende thuiszorg. Door hervormingen in de zorg staat dit beroep onder druk.

5,9% beroepsbevolking zit in WW

Eind april telde Regio Zwolle 15.604 WW-uitkeringen. Dat is 5,9% van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Regio Zwolle daalde in april met 3,3%. Dat is een afname van 525 uitkeringen. Ten opzichte van vorig jaar verstrekte UWV in Regio Zwolle 16,2% (2.178) meer WW-uitkeringen. Deze toename is voor een deel toe te schrijven aan de administratieve effecten van de Wet werk en zekerheid. Dit heeft een structureel verhogend effect op het aantal WW-uitkeringen.

19 mei online banenmarkt op Twitter

De afname van nieuwe WW-uitkeringen is een signaal dat de arbeidsmarkt aantrekt. Bovendien neemt het aantal vacatures toe. Wel is de vacaturemarkt aan het veranderen. Dit blijkt uit onderzoek van UWV onder 4.700 werkgevers die vorig jaar vacatures hebben vervuld. Werkgevers nemen via andere wegen personeel aan. De meeste vacatures werden in 2015 vervuld via relaties. In 2013 was die rol nog weggelegd voor de eigen website van bedrijven. Daarnaast nemen werkgevers veel personeel aan via open sollicitaties. Verder zetten steeds meer bedrijven social media in om personeel te werven. Daarom organiseert Twitter op donderdag 19 mei de online banenmarkt #JouwBaan. UWV is partner van dit evenement en speelt hiermee in op de veranderende arbeidsmarkt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button