BinnenstadBouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Appartementencomplex Huis met de Hoofden bijna klaar

Waar heeft het Huis met de Hoofden zijn naam aan te danken?

Zwolle – Het Huis van de Hoofden aan de Goudsteeg in Zwolle krijgt een nieuwe bestemming. Het rijksmonument dat als laatste huurder kunstencentrum de Muzerie kende, is omgebouwd tot een complex van vijfendertig appartementen en studio’s. De eerste woningen worden binnenkort betrokken.

Het 550 jaar oude Huis met de Hoofden heeft de naam te danken aan gebeeldhouwde houten balkdragers onder het plafond in één van de vertrekken. De ruimte is als laatste gebruikt door de directeur van de Muzerie. De balkdragers stellen de hoofden voor van Bijbelse profeten. Ze zijn gemaakt in 1464 en ondersteunen in 2019 nog steeds in volle glorie de houten balken.

tekst gaat verder onder de foto

Het Huis met de Hoofden heeft de naam te danken aan gebeeldhouwde houten balkdragers onder het plafond in één van de vertrekken.

Joan Derk van der Capellen

Het pand werd gebouwd in 1464 op een stuk grond tussen de Goudsteeg en de Bloemendalstraat door een bouwheer. In 2019 is men er nog steeds niet in geslaagd om te achterhalen wie deze bouwheer was. Tot het begin van de negentiende eeuw was het Huis met de Hoofden het woonhuis van vooraanstaande Zwollenaren en adellijke lieden. Zo heeft Joan Derk van der Capellen, de grondlegger van de moderne democratie,  in het pand gewoond.

tekst gaat verder onder de foto

Ook Joan Derk van der Capellen heeft in het pand gewoond.

Van Wijhe

Toen de laatste bewoner begin negentiende eeuw vertrokken was kreeg het gebouw een reeks bestemmingen. Zo was het gebouw een wijnpakhuis, een kostschool, de ambachtsschool en het gymnasium. Na de Tweede Wereldoorlog trok het Zwolse familiebedrijf Van Wijhe in het pand. Het Huis met de Hoofden werd toen een verffabriek. Vandaag de dag is het in de historische gewelfde kelder nog steeds te ruiken dat er ooit verf geproduceerd werd. De kelder is niet toegankelijk voor de bewoners van de nieuwe appartementen.

In 1966 verliet van Wijhe het pand waarna het een aantal tijdelijke bestemmingen kreeg. Uiteindelijk raakte het verwaarloosd. De gemeente kocht het op om het te laten slopen. Door protest van burgers kon het pand van de slopershamer gered worden. Het gemeentebestuur besloot het te laten restaureren zodat het gebouw de thuisbasis kon worden van de Stedelijke Muziekschool.

tekst gaat verder onder de foto

Vandaag de dag is het in de historische gewelfde kelder nog steeds te ruiken dat er ooit verf geproduceerd werd.

Enkele jaren geleden verkocht de gemeente het Huis met de Hoofden aan vastgoedontwikkelaar Jan Tippe. Tippe wilde er een appartementencomplex van maken. Echter kreeg hij te maken met veel bezwaar van omwonenden. Uiteindelijk hakte de gemeente de knoop door waardoor Tippe de appartementen en studio’s alsnog kon realiseren.

Vorige maand ging burgemeester Henk Jan Meijer samen met wethouders De Heer en Anker een kijkje nemen in het Huis met de Hoofden. Ze konden met eigen ogen zien dat er binnenkort opnieuw leven in de brouwerij komt op deze verscholen plek met een rijke historie in de Zwolse binnenstad.

Gerelateerde artikelen

Back to top button