ColumnsRadiovandetribuneVoorpagina

Anton Cramer: Wasmiddeleffect

2021-03-03Van de tribune

Zwolle – Reden tot juichen hadden de PEC Zwolle fans deze week zeker. Na het op non-actief zetten van John Stegeman leken Zwollenaren plots op te leven. Heerenveen werd met duidelijke cijfers aan de kant gezet. Maar behalve juichen, trokken betrokken supporters ook hun wenkbrauwen op: Wat gebeurt er toch allemaal aan de Ceintuurbaan. De mooie overwinning verbleekte bijna bij de geruchten die uit de bestuurskamer kwamen. Natuurlijk was Anton Cramer één van de hardst juichenden. Maar als kritisch volger vindt hij ook wat van die andere zaken.

Iedere twee weken laat Anton Cramer – columnist en schrijver – zijn licht schijnen over zijn belevenissen op de tribune van zíjn PEC Zwolle. Regelmatig maakt hij daarbij een uitstapje naar de stad. Hoewel hij onvoorwaardelijk fan is van de Zwolse eredivisionist, schuwt Anton het zeker niet om zich ook kritisch uit te laten. Maar altijd vanuit de liefde die hij voelt voor de club.

Wasmiddeleffect

Het blauw in het met witte banen gesierde shirt leek me door de materiaalman van PEC Zwolle verkeerd gewassen. In ieder geval oogde het blauw van mijn geliefde club de laatste weken flets en verbleekt. Maar sinds vrijdagavond is de kleur weer helemaal terug. Soms moet je van wasmiddel veranderen…
Dat zal de directie niet een-twee-drie hebben bedacht toen men na de blamage tegen Emmen afscheid nam van trainer Stegeman. Maar het ‘wasmiddeleffect’ was overduidelijk toen vrijdag Heerenveen ogenschijnlijk moeiteloos aan de kant werd gezet. De uitslag 4-1 was natuurlijk prachtig maar belangrijker, ik zag ook de lach weer terug. Speelvreugde en gedrevenheid spetterden van mijn televisiescherm.

Door dat fletse, ongemotiveerde voetbal ging de achterban morrelen. Supporters en ook sponsoren gromden. De een wat luider dan de ander. Als een beer die ontwaakte uit een boze droom in zijn winterslaap. Zo doormodderen kon het niet langer.
Gevolg van deze pijnlijke ingreep is dat de zoektocht naar een nieuwe trainer opeens moest worden opgelierd. Behalve het gebruikelijke speculeren leidde deze speurtocht tot buitengewoon vermakelijke taferelen, maar uiteindelijk stond een assistent trainer voor één week voor de groep. Werd Art Langeler aangesteld als nieuwe trainer en benoemde de club zaterdag ook een tijdelijk trainer voor de rest van dit seizoen.

Op zich best snel, maar als bestuur zou ik me toch wel zorgen maken over het Lek van PEC, want van alles kwam in die week op straat te liggen door ‘bronnen’ binnen de club. Bestuurlijk en ook organisatorisch kwam dit ronduit amateuristisch over. Ik heb geen idee wat er allemaal aan de hand is, maar ik vermoed dat de veurzitter zijn geloofwaardigheid wat is kwijtgeraakt.
Terwijl het prachtige blauw in het shirt symbool staat voor vertrouwen en zelfverzekerdheid. Ik vermoed dat het intern rommelt en wij buitenstaanders er een fractie van meekrijgen. Dat is zeer vervelend want onder de huidige veurzitter is het aanzien van PEC Zwolle behoorlijk toegenomen. Het zou zonde zijn als die fundamenten afkalven.

We zijn nog niet helemaal veilig, maar gezien de resultaten van de concurrenten bleef de glimlach van vrijdagavond zelfs zondagavond nog levensvatbaar. De jongens werden vrijdagavond weer wat ze behoren te zijn: mannen. Zeker in de tweede helft werd om iedere bal gevochten, werd het spel nauwkeuriger. Dus juichten de supporters de pannen van hun daken.

Tussenpaus Bert Konterman liet in een krant weten enthousiasme en de energie binnen de lijnen verder te laten groeien. Een mooie doelstelling want die twee ingrediënten zijn in de periode Stegeman verdwenen.
De kleur blauw heeft trouwens ook een associatie met stabiliteit. Ik hoop dat trainer, spelers én bestuur zich dat de komende maanden weer eigen gaan maken.

Anton Cramer

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Martin Van Der Hooft

Radio- en programmamaker bij dé lokale omroep van Zwolle. Lokale journalistiek is een bewuste keuze. Een mooie stad als Zwolle verdient een mooie omroep. Als persoon breed geïnteresseerd in de maatschappij en Zwolle, maar vooral in de Zwollenaren. Als journalist altijd op zoek naar het positieve in de verhalen die we verslaan.

Lees ook

Back to top button