ColumnsRadiovandetribuneVoorpagina

Anton Cramer – Niemandsland

Van de tribune 2021-05-12

Zwolle – Een oude zegswijze zegt dat vooral de dingen waar je echt van houdt, je ook echt zeer kunnen doen. En onze columnist Anton Cramer werd afgelopen weekend maar weer eens herinnerd aan de waarheid van die zegswijze. Boos en kwaad, andere woorden zijn er niet voor zijn gevoel na de wedstrijd van PEC Zwolle. Hij was zelfs zo boos dat ie twijfelt of hij de laatste twee wedstrijden van het seizoen nog wel bekijken. Gelukkig voor óns leverde het wel een mooie column op en werkte die voor Anton zelfs therapeutisch.

Iedere twee weken laat Anton Cramer – columnist en schrijver – zijn licht schijnen over zijn belevenissen op de tribune van zíjn PEC Zwolle. Regelmatig maakt hij daarbij een uitstapje naar de stad. Hoewel hij onvoorwaardelijk fan is van de Zwolse eredivisionist, schuwt Anton het zeker niet om zich ook kritisch uit te laten. Maar altijd vanuit de liefde die hij voelt voor de club.

Niemandsland

Een niemandslandploeg. Zo werd zondagavond bij Studio Sport mijn favoriete voetbalclub PEC Zwolle weggezet. Deze voetnoot had ik niet zien aankomen. Hij mokerde mijn droeve brein binnen.

Vervolgens de typering van de niemandlandsploeg. Ze spelen daar om de eer en het plezier… Daarna werd de samenvatting vertoond van een potje voetbal waar ik me als fan voor schaam en waar mijn zondagmiddag flink door was verpest.

Fan ben je niet voor de lol. Je kunt niet anders. PEC Zwolle is een stuk van mijn leven, maar als jouw club zo schaamteloos slecht presteert tegen de hekkensluiter van de eredivisie, word ik boos. Dat is een verhulling voor wat ik echt voel.

De trainer sprak na afloop ook over schaamte, maar ook over een leerzame les. Hoepel toch op met dat soort zacht gezever. Het doet me denken aan de heimomenten die ik vroeger met mijn collega’s regelmatig moest ondergaan, De coach van dienst sprak toen ook over leermomentjes en probeerde de teamgeest te versterken door ons bolletjes wol naar elkaar te laten gooien.

Dit is profvoetbal beste mensen. Een professional hoort het gras op te vreten, zich het snot voor de ogen te werken. En niet op 70 tot 80 procent van zijn kunnen te parasiteren. Daar komt bij de ereschuld aan de fans die er wéér niet bij mochten zijn.

De aanvoerder van dienst verklaarde direct na afloop dat er sprake was van een offday. De zoveelste keer dit seizoen. Dit gaat veel verder dan een keer je dag niet hebben. Dat mag het bestuur van de club zich aanrekenen.

De technisch manager heeft verkeerde afslagen genomen. De keuzes die hij maakt voor de selectie is voor mij een ondoorgrondelijk raadsel. Natuurlijk is de clubkas niet rijkelijk gevuld, maar je kijkt als technisch man toch wel verder dan alleen techniek en spelinzicht.

Bij de meeste spelers schort het in mijn beleving aan mentaliteit. Hoe hard kun je voor je zelf zijn en hoe graag wil je voor een club je stinkende best doen. Met dit overschot aan ideale schoonzonen win je nooit de slag.

We krijgen deze week nog nog twee wedstrijden en dan zit dit ‘baggerseizoen’ er op. Of ik morgenmiddag ga kijken is maar zeer de vraag. Ik heb steeds minder zin om kwelling nummer zoveel te ondergaan.

Ik weet het, op de tribune zingen we als mensen in onze ogen ver voor tijd op huis aan gaan “En laat je club maar in de steek”. Maar dit seizoen laat de club en de hele technische staf ons in de steek.

Moet ik dulden dat op televisie mijn club als een niemandslandploeg wordt weggezet? Dat voelt als een belediging. De keerzijde is dat de club dat dit seizoen over zichzelf heeft afgeroepen. Het is vernedering van onder andere de fans dat er nauwelijks punten zijn gepakt tegen ploegen die lager staan dan wij.

Voor bestuur en selectie is de opdracht duidelijk: dit kan en moet beter.

Anton Cramer

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button