ColumnsNieuws uit ZwolleRadiovandetribune

Anton Cramer: Hoera!

2020-06-30: Van de tribune

Zwolle – Soms fantaseert een columnist er gewoon op los, En zeker als zijn geliefde onderwerp – het bijwonen van live-voetbalwedstrijden – niet kan, vergeven we hem dat graag en gaan mee in zijn fantasie. Zeg nu zelf, TWEE – NUL binnen een paar minuten, daar dromen we allemaal wel eens over. Helaas moeten we aan het eind van een column ook altijd weer terug naar de realiteit.

 

 

Iedere twee weken laat Anton Cramer – columnist en schrijver – zijn licht schijnen over zijn belevenissen op de tribune van zíjn PEC Zwolle. Regelmatig maakt hij daarbij een uitstapje naar de stad. Hoewel hij onvoorwaardelijk fan is van de Zwolse eredivisionist, schuwt Anton het zeker niet om zich ook kritisch uit te laten. Maar altijd vanuit de liefde die hij voelt voor de club.

Hoera…

Afgelopen week kreeg ik na de aangekondigde versoepeling in het coronatijdperk de volgende verbeelding die ik vandaag met u deel. Voor sommigen een droom, voor anderen een nachtmerrie.

Behalve het coachen van de spelers onderling is het nagenoeg muisstil op die septemberzaterdag 2020 in het stadion van PEC Zwolle. Een enkele keer doorbreekt het snerpende fluitje van de scheidsrechter de stilte van de pakweg 4500 supporters.
Zij roepen zachtjes hoera omdat ze blij zijn dat ze in levende lijve bij de eerste voetbalwedstrijd sinds maart dit jaar kunnen zijn. De minister president en zijn kabinet verbood al het voetbal vanwege het onzichtbare virus dat Covid 19 heet. Nu zitten ze op anderhalve meter afstand van elkaar, maar dat ongemak nemen ze voor lief. Ze zijn er bij!

Slechts zuchten van verlichting klinken als doelman Zetterer een zeer doelrijpe kans van de tegenstander voorkomt. Met een machtige worp brengt hij de bal naar een middenvelder die in één beweging Pelle Clement op de linkerflank vrije doortocht verleent.
Aanvoerder Bram van Polen heeft het gezien en trekt een lange sprint. Vlak voor de zestienmeter lijn krijgt hij de bal. Onbedaarlijk hard verdwijnt zijn projectiel in de linker bovenhoek.

Eén seconde duurt de stilte. De oerkreet van de aanvoerder is de aanmoediging om maandenlange, opgekropte onthouding van de tribune te laten daveren. Voorschrift of niet, de emotie van de voetbalsupporter is niet te beteugelen. De aanvoerder wijst naar het clubembleem op zijn hart. De fluisterstilte is slechts een hersenschim.
Op de hoofdtribune twijfelt voorzitter Visser tussen zijn emotie en verstand, temeer daar premier Rutte aan zijn rechterzijde zit om zich eens te verdiepen in voetbalsfeer. Als twee minuten later het weer raak is voor zijn club volgt de praesus zijn supportershart en zwaait enthousiast met zijn blauwwitte sjaal. De premier kijkt besmuikt naar zijn eigen sjaal en plukt nerveus aan de franje.

Hij is getuige van het falen van zijn eigen beleid. In juni had hij heel voetbalminnend Nederland opgeroepen hoera te fluisteren bij een juichmoment of op een toeter te drukken om toch wat kabaal te maken.
Een ongehoorde en onzinnige oproep. Voetbal is emotie en supporters laten zich al helemaal niet monddood maken. Houden van voetbal is je gevoel volgen. Voetballiefhebbers kun je grofweg in twee delen opsplitsen. De neutrale liefhebber die kan genieten van het spelletje.

De clubfans die naast mooi voetbal vooral blind hun clubhart volgen en minder oog hebben voor de nuanceringen. Voetbal is hun luisterrijke uitlaatklep. Om even lekker alle zorgen van je af te kunnen schreeuwen of te zingen.

Het stadion zinderde die zaterdag in september 2020 als nooit te voren. Geheel in stijl klonk na de 2-0 een spreekkoor gericht aan de minister president. Met eigen ogen zag Mark Rutte dat zijn hoera fluister beleid had gefaald op alle fronten.

Gelukkig is het nog maar juni. Er liggen nog een paar, hopelijk mooie zomermaanden in het verschiet. Ook om uit te vinden welke voorschriften het best passen om voetbalwedstrijden met publiek op de tribunes te spelen.

Anton Cramer

Gerelateerde artikelen

Back to top button