ColumnsNieuws uit ZwolleRadiovandetribune

Anton Cramer: De nieuwe werkelijkheid

2020-09-02 Van de Tribune

Zwolle – Helemaal echt zal het nog niet voelen. En je mag maar de helft van de wedstrijden naar de Ceintuurbaan fietsen. Maar binnenkort gaat het dan toch echt weer beginnen. De eredivisie start eind september en dus mag ook PEC weer aan de bak. Anton Cramer kijkt in deze eerste ‘Van de Tribune’ alvast vooruit. Hoe zal de nieuwe werkelijkheid bevallen.

Iedere twee weken laat Anton Cramer – columnist en schrijver – zijn licht schijnen over zijn belevenissen op de tribune van zíjn PEC Zwolle. Regelmatig maakt hij daarbij een uitstapje naar de stad. Hoewel hij onvoorwaardelijk fan is van de Zwolse eredivisionist, schuwt Anton het zeker niet om zich ook kritisch uit te laten. Maar altijd vanuit de liefde die hij voelt voor de club.

Nieuwe werkelijkheid

Toegegeven, het is overwinnen van wat onzekerheid, maar als wat oudere PEC supporter zat ik opeens zaterdagmiddag thuis bij voetbalmaat G. onze clubaccounts aan elkaar te koppelen. Het gaf wat gemopper, maar uiteindelijk keek ik hem triomfantelijk aan.
De komende wedstrijden van PEC Zwolle kunnen we in ieder geval in elkaars nabijheid bekijken. Onze nieuwe werkelijkheid heeft digitaal handen en voeten gekregen. G. komt al ruim 70 jaar bij de club, ik zo’n veertig. Het laatste decennium gezellig naast elkaar.

Schouder aan schouder kijken is er het nieuwe seizoen niet meer bij. We zullen ons commentaar schreeuwend op anderhalve meter afstand moeten delen. Oeps, hard roepen mag niet van de premier. Teveel aerosolenuitstoot… We hebben als supporters een probleem met de nieuwe realiteit van 2020.
In ons vak 17 kijken we al jaren met dezelfde supporters naar de wedstrijden. Onverwacht komt aan die gemoedelijke sfeer een abrupt eind. We gaan elkaar missen. Het vertrouwde samen juichen en mopperen is voorlopig van de tribune gebannen. Alles om het virus dat ons al maanden in een soort van wurggreep heeft, te beteugelen.

Aan het begin van ieder seizoen ben ik nieuwsgierig wat het vernieuwde elftal dat seizoen op de mat gaat leggen. Mijn begerigheid is dit jaar nog wat groter dan normaal. Hoe gaat het team om met de half lege tribunes? Zeker in thuiswedstrijden gaat het om de wisselwerking tussen spelers en publiek. Wij stuwen hen op en zij bezorgen ons – als het goed is –hemelse gevoelens.
Voor het gemak vergeet ik bij deze laatste zin het afgelopen seizoen, hemelse gevoelens waren er nauwelijks, meer helse kwellingen overheersen mijn herinneringen aan die periode.
Dat terzijde, het elftal heeft de status van aangeslagen bokser die werd gered door de bel in maart van dit jaar, ingeruild. De resultaten in de oefenwedstrijden zijn behoorlijk. Vier wedstrijden op rij de nul houden is voor ons supporters pure verwennerij.
Dan het beoogde elftal. De doelmannenkeuze is makkelijk, de verdediging lijkt minder goedgeefs dan vorig seizoen en het middenveld scoort een voldoende. Alleen aanvallend is het nog zwaar ontoereikend.

Tegen alle bestuurlijke uitspraken in werd vorige week opeens een nieuwe (gehuurde) spits gepresenteerd. Althans, op papier want meneer moet eerst in quarantaine en zijn papieren zijn ook nog niet op orde. Dat zal wel een poosje duren, dus zijn we voorlopig blij gemaakt met een dode mus. Voetbaltechnisch gezien leeft het bestuur nog niet helemaal in de nieuwe werkelijkheid.

Ik ben in ieder geval blij straks weer – zij het beperkt – naar het stadion te mogen. Al is het maar dat er een einde komt aan het tv-kijken waarbij supportersgeluiden worden afgedraaid via een mengpaneel. Geroezemoes van 3500 man en een bescheiden hoera klinkt vast beter.

Anton Cramer

Gerelateerde artikelen

Back to top button