MarktkoopluiNieuws uit ZwolleVoorpagina

Annemarie Sipkema ziet al haar hele leven lang oliebollen

Zwolle – In onze rubriek Marktkooplui maakt fotografe Cobie Uiterwijk uit de Diezerpoort iedere week een babbeltje met de marktkooplui op de Zwolse Markt. In deze aflevering sprak ze met marktkoopvrouw Annemarie Sipkema die een oliebollenkraam heeft.

Hoe lang ben je al oliebollenvrouw?

Ik ben er eigenlijk mee geboren, ik doe het al vanaf mijn zestiende. Nu ben ik 52, dus dat is al wel een poosje. Met de kraam staan wij hier in Zwolle altijd van 1 november tot 31 december.

Foto © Cobie Uiterwijk

Is dit werk seizoensgebonden?

Nee, we doen dit eigenlijk het hele jaar. We hebben wel in januari en februari even pauze al het ware. In die tijd doen we ook altijd het onderhoud aan onze wagen. Dan rond de paasdagen begint het seizoen van markten en kermissen weer dus dan zijn wij ook weer van de partij.

Wat vind u zo leuk aan dit beroep?

Je maakt mensen blij. Daar word ik dan weer blij van. Ik kan mij ook geen leven zonder oliebollenkraam voor stellen. Je hebt ook veel vrijheid, ondanks dat je natuurlijk ook altijd verplichtingen hebt.

Foto © Cobie Uiterwijk

Komt u ook uit Zwolle?

Ik ben oorspronkelijk een echte Zwollenaar. Toch woon ik al 25 jaar niet meer hier in de stad. Ik ben verhuist omdat het in Zwolle heel moeilijk is om een woon-werk plek te vinden bij het industriegebied. Dat is hier gewoon nauwelijks.

Staat u hier alleen?

Alleen ik ja. Elke dag weer. Ik begin dan om 10 uur tenzij er markt is, dan begin ik eerder. Verder houd ik qua sluitingstijden gewoon winkeltijden aan.

Wat verkoopt u momenteel het meest?

Oliebollen en krentenbollen. Die gaan ongeveer 50/50.

Gerelateerde artikelen

Back to top button