Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Alles over de unieke Drone vlucht binnenin de Grote Kerk Zwolle

Zwolle – Vliegen met een drone door de Grote Kerk. Deze eer viel ten beurt aan PR en Communicatie professional Jouke Schaafsma uit Zwolle.

Sinds enige tijd heeft Jouke een DJI Phantom 3 Pro drone in zijn bezit. Een apparaat waarmee je technisch gezien een hoogte van maximaal 1500 meter kunt halen. Schaafma vertelt :’Hij kan het wel maar dat mag natuurlijk niet. In Nederland kun je nu nog tot 120 meter de lucht in. Straks wordt het teruggebracht naar 50 meter maximaal. Dit is omdat je anders het luchtvaartverkeer hindert’.

Indoorvluchten is pionieren

Met de drone opstijgen in de Grote Kerk is wel bijzonder. Er zijn tot nu toe maar weinig indoor vluchten met drones. ‘Eén hele bijzondere was natuurlijk de registratie van de troonswisseling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De NOS heeft toen de drone opnames gebruikt in de uitzending.’

Handcontroller

Volgens Schaafsma was het project in de Grote Kerk ook wel een beetje pionieren. ‘Je kunt geen gebruik maken van de automatische besturing die in de Drone zelf zit. Sattelietsignalen voor de GPS kunnen niet door de dikke muren van de kerk heen. Je bent dus volledig aangewezen op de besturing met de handcontroller, wat nog best lastig is.’Het leverde al met al toch een hele gelijkmatige vlucht op. ‘Juist doordat er geen luchtwervelingen zijn binnen in de kerk krijg je zeer stabiele beelden.’

Zie de Grote Kerk zoals de aartsengel Sint Michaël hem ziet

Volgens Jousma was Bert Dijkink, historicus van de Grote Kerk, zeer onder de indruk van de prachtige beelden. In de opname zijn de natuurstenen vloer met het grove mozaïekpatroon en de verschillende grafzerken goed te zien. Ook heb je een unieke blik op het glas in lood raam met daarop de voorstelling van de heilige Sint-Michaël.

Propellers met bescherming

Vooraf waren de propellers van de drone voorzien van bescherming zodat niks van het erfgoed in de kerk beschadigd zou worden, mocht de drone toch iets raken. Maar uiteindelijk is alles helemaal goed gedaan met een prachtig eindresultaat.

Gerelateerde artikelen

Back to top button