LevensbeschouwingNieuws uit ZwolleVoorpagina

Allerzielenviering in Dominicanenklooster

"De mensen van voorbij, zij blijven in ons leven."

Door: Chantal Kuipers

Zwolle – “De mensen van voorbij, zij blijven in ons leven. De mensen van voorbij ze zijn met ons verweven. Het is eigenlijk een protestants lied, maar dat maakt niet uit. De woorden zijn zo mooi.” zo begint Hans Schoorlemmer, pastor bij het Dominicanenklooster, en tevens voorganger van de dienst van vanavond zijn verhaal over Allerzielen.

Allerzielen

Eén november is Allerheiligen, de dag waarop binnen de rooms katholieke kerk alle heiligen worden herdacht. Weer een dag later, twee november, wordt Allerzielen gevierd. “Het gaat over liefde, kaarsen en licht. Dat alle namen nog worden genoemd en het verdriet wordt erkend.” Pastor Hans spreekt de woorden nadrukkelijk uit. “Het is een oude traditie waarop aan alle overledenen in liefdevolle herinneringen wordt gedacht. Het is belangrijk, dat dit gevoel er ook mag zijn.”

Kerkdienst

Vrijdag 2 november is het Dominicanenklooster de gehele dag geopend. Vanaf tien uur is iedereen welkom om een kaars op te steken of in stilte hun gemiste geliefde te herdenken. Voorin de kerk liggen leien waarop nabestaanden namen van overleden mogen schrijven. Zij worden dan meegenomen in het gebed. Extra aandacht is er voor overleden uit de gemeenschap die afgelopen jaar zijn dood gegaan. Deze namen staan op houten kruisjes geschreven en tijdens de laatste dienst zullen zij alle dertig bij naam worden genoemd. Na afloop van de herdenking is er gelegenheid tot ontmoeting met elkaar onder het genot van koffie of thee.

Dominicanenklooster Assendorperstraat 29 8012 DE Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button