AchtergrondNieuws uit ZwollePsychologieRadioVoorpagina

Alle verstand te boven: Hanneke Schaap-Jonker over geloof en wetenschap

Zwolle – Onlangs verscheen het boek ‘Alle verstand te boven’ van Cees Dekker. In dit boek praten 22 wetenschappers over hun leven, het werk en de relatie met geloof. Een van deze wetenschappers is Hanneke Schaap-Jonker uit Zwolle. Hanneke is psycholoog, theoloog, rector van het Kennisinstituut Christelijke GGZ en bijzonder hoogleraar klinische godsdienstpsychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Wij spraken met Hanneke over het boek, de relatie tussen geloof en wetenschap en haar loopbaan. Een open gesprek over leven, hoop, schrijnende situaties en zingeving:

 

Alle verstand te boven

In het boek vertellen ruim twintig christelijke wetenschappers hun persoonlijke verhaal over hoe geloof en wetenschap vorm hebben gekregen in hun leven en werk. Het boek bevat verhalen van een nieuwe generatie wetenschappers, jong en oud, vrouwen en mannen uit allerlei vakgebieden (van antropologie tot astronomie) en uit een breed kerkelijk spectrum van rooms-katholiek tot evangelisch en van gereformeerd tot Russisch-orthodox. ”Het boek gaat over wetenschap en geloof. Dat krijgt vorm in allerlei persoonlijke verhalen. De schrijver (Cees Dekker) heeft gevraagd of ik mijn levensverhaal wilde vertellen, van nul tot nu. Het was raar om terug te kijken. Het leek alsof ik mijn memoires aan het schrijven was. Dat is iets heel onnatuurlijks.”, aldus Hanneke.

Zondagskind

De zus van Hanneke las haar verhaal en zei tegen haar: ”Je bent niet op zondag geboren, maar je bent toch een zondagskind.” Volgens Hanneke is dat wel waar. ”Ik heb weinig tegenslag of heftige dingen meegemaakt. Dat is heel veel reden om dankbaar voor te zijn. Het is niet vanzelfsprekend. Ik werk nu in de GGZ, de psychiatrie is een heftige business en soms denk je; hoe kunnen mensen zoveel ellende op hun pad krijgen. Dat voelt weleens oneerlijk.” Hanneke ziet extra reden om wat zij heeft gekregen met anderen te delen: ”Onder de professionele laag zit ook de gewone menselijke laag, waarin je met alles en nog wat kan struggelen. En daar delen we ook kennis. Je schrijf ook een boek voor het gewone publiek. Ik vind dat heel erg tof om te doen”

 

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button