Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Minister Slob: Alle scholen dicht in strijd tegen Coronavirus

OOZ: we gaan alles doen om - met partners - opvang te regelen.

laatste update: 15-3-20 18.35 uur
Zwolle – Van 16 maart tot 6 april gaan de scholen en kinderdagverblijven dicht, dit maakte Minister Arie Slob van Onderwijs zojuist bekend. Voor ouders die in vitale beroepen werken wordt een uitzondering gemaakt. Kinderen van deze ouders kunnen gewoon naar hun eigen school. Deze maatregel neemt het kabinet in overleg met deskundigen in de strijd tegen verdere verspreiding van het Coronavirus. Alle al bekende maatregelen worden met anderhalve week verlengd. Ook alle eet- en drinkgelegenheden, sportclubs, en bijvoorbeeld seksclubs, fintnessclubs en sauna’s moeten dicht. Voor hen gaat de maatregel per direct in.

Slob: “Het was voor steeds meer scholen onmogelijk om open te blijven. Schoolleiders gaven aan dat ze het niet meer rond krijgen. We wilden één lijn trekken.” Volgens de minister was er geen wetenschappelijke reden om de scholen te sluiten. Het advies van de RIVM is niet veranderd. Maar het moet ook organisatorisch mogelijk zijn.

Op de lijst met vitale beroepen zijn ondere andere de zorg, in de logisitiek en het onderwijs en natuurlijk de hulpdiensten vermeld. De hele lijst is hier te vinden

vitale beroepen

Eerste reactie OOZ ( Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio)

Dit betekent dat morgen alle OOZ-scholen gesloten zijn. Dit is een zware en voor nu onvermijdelijke beslissing. De gezondheidsrisico’s voor leerlingen en leraren zijn aanwezig en de beslissing past bij de gevoelens die leven onder collega’s en ouders. Het kabinet roept ons op om de opvang te verzorgen van kinderen van mensen die werken in de zorg, politie, brandweer en andere vitale beroepen. OOZ heeft haar scholen gevraagd – waar mogelijk in samenwerking met externe partners, zoals buurscholen en kinderopvangorganisaties – daarvoor maatregelen te treffen. Natuurlijk blijft gelden: alleen personeel, leerlingen en ouders die geen klachten hebben, mogen naar de scholen komen. We hebben grote waardering voor iedereen die zich inzet in deze crisis. Eerste reactie Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio

Horeca en Sportclubs vandaag al dicht, en bezorgdiensten?

Ook cafés en restaurants moeten dicht om verspreiding van het virus tegen te gaan, net als sportkantines. Dit weekend bleek dat veel mensen weinig boodschap hadden aan de adviezen om een beetje uit elkaars buurt te blijven; in veel steden zaten horecagelegenheden en terrassen vol. Dat is per direct verboden, de kroegen en andere horeca moeten dicht per 18 uur vandaag. De laatste ronde is dus al ingegaan.

bezorg- en afhaaldiensten

De precieze uitwerking van de Horeca-maatregel moet nog volgen. Zo is het nu nog onduidelijk of ook de afhaal- en bezorgrestaurants onder de sluitingsverplichting vallen. “De precieze uitwerking volgt nog, ” zo zei Minister Bruins op een vraag over deze tak.

Let een beetje op elkaar!

Minister Bruins deed een oproep aan alle Nederlanders om een beetje op elkaar te letten. We moeten elkaar er doorheen trekken volgens de minister. Hij vroeg iedereen om mee te helpen het virus te bestrijden. Hou voldoende afstand – de minister noemde anderhalve meter als voorbeeld – en beperk fysiek contact zoveel mogelijk.

Niet hamsteren

Ook deed de minister een oproep om niet te gaan hamsteren. “Dat is niet nodig!!” aldus de minister van volksgezondheid.

Minister-president Mark Rutte was niet aanwezig bij de persconferentie. Hij spreekt maandagavond Nederland toe in een nu al bijzondere toespraak. Zo’n toespraak werd voor het laatst gehouden door toenmalig premier Joop den Uyl in de oliecrisis begin jaren ’70.

Gerelateerde artikelen

Back to top button