KabelkrantKunst & CultuurMuziekNieuws uit Zwolle

15e Editie Britten Concours trekt veel talent

Zwolle – Afgelopen weekeinde (9/10 maart) was er de start van het 15e Britten Concours in het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Uit heel Nederland kwamen 43 violisten in de leeftijd van 10 t/m 18 jaar om op te treden voor de vakjury van professionele violisten en toppedagogen. Zij genoten van het jeugdige elan, de kwaliteit en de enorme inspiratie waarmee de deelnemers optraden.

Leeftijdscategorieën

Er zijn drie leeftijdscategorieën. In elke leeftijdscategorie is een 1e, 2e en 3e prijs toegekend. De 1e prijswinnaars krijgen een masterclass van Daniel Rowland op 23 maart a.s. (openbaar) en een solo optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest tijdens het feestelijke winnaarsconcert op 13 april a.s. in Theater de Spiegel, waar ook de prijzen worden uitgereikt. Kaarten zijn verkrijgbaar via zwolsetheaters.nl.

De 1e prijs in de categorie 10 t/m 12 jaar ging naar Sara Kazama. Ze speelt uitzonderlijk goed voor haar jonge leeftijd (10 jaar)en vertelt echt een verhaal met haar muziek, aldus de vakjury. Ze is een ras performer en een groot muzikaal viooltalent.

De 13 jarige Quinten de Graaf won de 1e prijs in de categorie 13 t/m 15 jaar. Hij verraste het publiek en de jury met zijn virtuoze, authentieke spel. Hij speelde de Carpathian Rhapsody van de Oekraïense componist Skoryk en de Polonaise van de Poolse componist Wieniawski speels, onbevangen en met een enorme drive.

De jury roemde violiste Bregje Vermeylen, winnaar van de 1e prijs in de categorie 16 t/m 18 jaar, om haar pure, integere spel en haar boeiende uitvoering van “de Winter” van Piazzolla. Ze zoekt in haar spel de grenzen op en durft te kleuren als een schilder.

Stadkamer Zwolle

Op zaterdag 16 april a.s. vindt ’s middags het Britten Contrabasconcours voor contrabassisten van 10 t/m 19 jaar plaats in de Stadkamer Centrum in Zwolle. Daarmee wordt deze 15e editie van het Britten Concours afgesloten. Volgend jaar in maart is het de beurt aan de cellisten en altviolisten tijdens Britten Concours voor jonge strijkers van 10 t/m 18 jaar uit heel Nederland. Kijk op www.brittenconcours.nl voor meer informatie.

Over Britten voor Jong Muziektalent

Stichting Britten voor Jong Muziektalent is opgericht in 2007 door dirigent en artistiek leider Loes Visser en biedt jonge strijkers de mogelijkheid hun muzikale talenten op niveau te ontwikkelen. Het motto daarbij is: kwaliteit, warmte, bezieling en plezier. Met drie strijkorkesten, waaronder het Britten Jeugd Strijkorkest, het jaarlijkse Britten Concours en de Britten Academie is het een podium voor talentontwikkeling in de muziek in Oost Nederland, ook voor docenten. De standplaats is Zwolle, maar deelnemers aan het Britten Concours komen uit alle windestreken van Nederland. De orkestleden komen vooral uit Midden- en Oost Nederland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button