EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Al meer dan 1.000 handtekeningen voor vrije koopzondagen in Zwolle

Zwolle – Het Collectief Vrij Ondernemen Zwolle (CVOZ) haalde in een paar dagen tijd al meer dan 1000 handtekeningen van consumenten die pleiten voor vrijheid voor de ondernemers om vaker op zondag open te zijn. De campagne gaat door. Deze week kreeg het collectief bijval uit onverwachte hoek.

Ledenvergadering

Voor haar algemene ledenvergadering nodigde Citycentrum Zwolle afgelopen woensdag een gastspreker uit. Voor een gehoor van leden en relaties vertelde Peter Nieland, partner en directeur van Locatus Nederland, over de staat van de retail en hoe te komen tot een toekomstbestendig retaillandschap. Locatus verzamelt al meer dan 15 jaar jaar data van alle winkelgebieden in Nederland, België en Luxemburg. Zijn verhaal is daarmee onderbouwd met feiten en niet gebaseerd op fabels. Peter hield de aanwezigen – ondernemers, politici en anderen – een spiegel voor.

Scherp blijven

‘Zorg dat je de binnenstad versterkt, bij nieuwe initiatieven eerst kijken of er plaats is in de binnenstad’ antwoordde hij op een vraag of ontwikkelingen in de periferie geen bedreiging zijn voor de binnenstad. ‘Zorg dat je binnenstad interessant blijft en nog interessanter wordt. Naast de grote steden zijn er over enkele jaren nog maar 15 andere steden interessant voor bezoekers, ik verwacht dat Zwolle daar wel bij zit!’. Hij noemde Arnhem en Alkmaar als voorbeelden van binnensteden die het aan het verliezen zijn. ‘Het draait de komende jaren wel om de binnenstad, heb je die niet op orde dan kun je het als stad ook wel vergeten. Zwolle zit in een positieve flow, maar je moet wel scherp blijven!’

Openingstijden

Om tegemoet te komen aan de consumenten met weinig tijd doordeweeks en aan die bezoekers, die vooral recreatief willen winkelen en de stad willen beleven, is de koopzondag een must, zo betoogde hij. ‘Je ziet het consumentenbezoek verschuiven naar het tweede deel van de week, naar later op de middag en begin van de avond en ook naar het weekend, inclusief de zondag. Naast de extra omzet die dit oplevert is het open zijn vooral ook inspelen op de behoefte van de klant!’. Het klonk de aanwezige initiatiefnemers van het collectief als muziek in de oren. Zij zetten hun actie die draait om een petitie en mogelijk een referendum door! Zie www.zwolleopen.nl, teken ook de petitie als je dit nog niet gedaan hebt!

Gerelateerde artikelen

Back to top button