Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Oude Van der Valk locatie Zwolle: ‘NIET BETREDEN. ONDERZOEK IN UITVOERING’

Zwolle – Er is activiteit op het braakliggende terrein van de voormalige Van der Valk De Toerist in Berkum. Rond het terrein, dat vol staat met lang gras en omzoomd is door bomen, werd donderdagochtend een rood-wit lint gespannen. Met bijbehorende bordjes waarop staat aangegeven: ‘NIET BETREDEN. ONDERZOEK IN UITVOERING.’

Uit navraag bij de medewerker van aannemer/projectontwikkelaar Dura Vermeer blijkt dat het gaat om een ecologisch onderzoek naar de flora en fauna in het afgezette gebied. Dit onderzoek is een voorbereidende stap voor de toekomstige bouw van ongeveer 40 woningen op deze locatie.

Bescherming van biodiversiteit

Zo’n braakliggend terrein kan een belangrijke leefomgeving vormen voor verschillende plant- en diersoorten, waaronder beschermde en bedreigde soorten. Met ecologisch onderzoek wordt gekeken welke soorten flora- en fauna aanwezig zijn op het terrein en welke maatregelen er genomen moeten worden, voor de bouw,  om hun leefgebied te beschermen.

Voorbereiding voor woningbouw

In december 2023 werd al bekend dat projectontwikkelaar Dura Vermeer en grondeigenaar Van der Valk plannen hebben ingediend bij de gemeente Zwolle om het terrein van het voormalige hotel-restaurant te herontwikkelen tot een woonwijk. De intentieovereenkomst voor deze ontwikkeling werd op 11 januari 2024 getekend. Als alles volgens planning verloopt, zal in het tweede kwartaal van 2025 worden gestart met de bouw.

Diversiteit aan woningen

Het gaat om de bouw van ongeveer 40 woningen, verdeeld over verschillende prijsklassen en doelgroepen. Van deze woningen zullen er 12 in het goedkope segment vallen, 16 in het middeldure segment en 12 in het dure segment. Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met de behoefte aan seniorenwoningen in de wijk Berkum. Van der Valk heeft aangegeven zelf enkele woningen te willen aanschaffen voor de verhuur aan eigen personeel, in de hoop meer potentiële werknemers aan te trekken voor hun hotel aan de A28.

Foto: ©Google Streetview Van der Valk Locatie
Foto: ©Google Streetview Oude Van der Valk Locatie. Het hotel-restaurant de Toerist in a in 2017 gesloopt. Het gaat nu om een braakliggend terrein.

Historische knipoog

De gemeente Zwolle ziet graag dat de historische betekenis van de plek terugkomt in het nieuwe woonproject. Een entreegebouw aan de Kranenburgweg zou kunnen dienen als knipoog naar de oude herberg die hier vroeger stond, en er zijn ideeën voor een collectieve groene buitenruimte voor de bewoners.

Toekomstige stappen

Dura Vermeer werkt op dit moment aan de verdere uitwerking van de woningontwerpen. In het najaar van 2024 moeten de ontwerpen concreet zijn en wordt gestart met de vergunningaanvraag.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren