Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Actie ‘Stop de Schuldenindustrie’ brengt schrijnende verhalen aan het licht

Zwolle – “Als je je rekening niet kunt betalen, word je gestraft met nog hogere kosten. Dit helpt mensen verder de afgrond in in plaats van hen te ondersteunen.” Met deze confronterende woorden werd de toon gezet tijdens een bijeenkomst in de Stadkamer in Zwolle, waar de actie ‘Stop de Schuldenindustrie’ aandacht vroeg voor de verstrekkende impact van schulden op mensen en hun gezinnen.

De avond richtte zich op het stoppen van de snel oplopende kosten die mensen verder in de schulden drijven en werd georganiseerd door Stadkamer, Keti Koti Zwolle, Inversie Bewind, de Jongerenraad, Karin ter Horst en Humanitas. Shirley deelde haar persoonlijke verhaal en bood een inkijkje in de worsteling om uit de schulden te komen.

WSNP

Shirley, een voormalig ondernemer, moest in 2015 haar bedrijf sluiten vanwege gezondheidsproblemen. Dit leidde tot schulden die ze aanvankelijk zelf probeerde op te lossen. “Als ondernemer voelde ik het als mijn verantwoordelijkheid om mijn eigen problemen op te lossen, en dat bleek lang vol te houden,” aldus Shirley. Toen haar situatie niet meer houdbaar bleek, wendde ze zich tot de gemeente voor hulp.

Ik kreeg een budget dat streng gecontroleerd werd. Het voelde alsof ik constant verantwoording moest afleggen, wat me een gevoel van domheid en nietigheid gaf.Shirley

Ze beschrijft hoe ze na een intakegesprek moest wachten voordat ze daadwerkelijk geholpen werd. “Het duurde anderhalf jaar voordat ik werd opgenomen in de wettelijke schuldsanering (WSNP). In die periode leerde ik een nieuwe routine opbouwen in mijn administratie en kreeg ik uiteindelijk een budget dat streng gecontroleerd werd,” vertelt Shirley. Hoewel het programma haar hielp om financieel weer op de been te komen, ervoer ze de controle en de schaamte die daarmee gepaard ging als zwaar. “Het voelde alsof ik constant verantwoording moest afleggen, wat me een gevoel van domheid en nietigheid gaf.”

We gingen samen naar de voedselbank en ik moest hen uitleggen dat bepaalde dingen niet meer mogelijk waren.

De schuldsanering had ook impact op haar kinderen, die destijds twaalf en vijftien jaar oud waren. “We gingen samen naar de voedselbank en ik moest hen uitleggen dat bepaalde dingen niet meer mogelijk waren. Het was een moeilijke periode, maar het heeft ons ook dichter bij elkaar gebracht,” legt Shirley uit. Na drie jaar schuldsanering kon ze weer financieel zelfstandig zijn, maar de angst om geld uit te geven bleef. “Zelfs bij kleine aankopen zoals een shirtje, vroeg ik me af: kan dit wel?”

De schuldenindustrie: een miljardenprobleem

De avond in Zwolle stond in het teken van de schuldenindustrie, een term die verwijst naar het feit dat bedrijven en zelfs de overheid winst maken uit de problemen van mensen met schulden. Jerzy Soetekouw, directeur van Humanitas benadrukte de schrijnende situatie: “Als je je rekening niet kunt betalen, word je gestraft met nog hogere kosten. De overheid is hier zelfs een van de grootste spelers in, met bijvoorbeeld het Centraal Justitieel Incassobureau dat boetes kan laten oplopen tot duizenden euro’s. Dit helpt mensen verder de afgrond in in plaats van hen te ondersteunen.”

Interview met Jerzy Soetekouw

De overheid is hier zelfs een van de grootste spelers in, met bijvoorbeeld het Centraal Justitieel Incassobureau dat boetes kan laten oplopen tot duizenden euro’s. Dit helpt mensen verder de afgrond in in plaats van hen te ondersteunen.Jerzy Soetekouw, directeur Humanitas

 

Met de actie ‘Stop de Schuldenindustrie’ wil Humanitas aandacht vragen voor de noodzaak om de regels rondom incasso en boetes te hervormen. Een petitie, gericht op het tegengaan van de hoge sancties en opstapelende kosten, kan online worden getekend.

Wethouder Van Willigen: sociaal incasso als oplossing

Wethouder Michiel van Willigen, verantwoordelijk voor armoedebestrijding in Zwolle, gaf tijdens de bijeenkomst aan dat de gemeente al stappen heeft ondernomen om schuldenaren beter te ondersteunen. “We hanteren als gemeente een sociaal incassobeleid. Wanneer mensen aangeven dat ze hun schulden niet meer kunnen betalen, stoppen we met incassomaatregelen en proberen we samen met hen en andere schuldeisers een regeling  te treffen,” aldus Van Willigen.

Interview met wethouder Michiel van Willigen 

De avond in Zwolle werd afgesloten met een oproep aan de landelijke politiek en beleidsmakers om de schuldenproblematiek serieus aan te pakken en te voorkomen dat mensen verder in de problemen raken door torenhoge incassokosten.

Petitie ‘Stop de Schuldenindustrie’

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren