Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Acht leerling-klokkenluiders laten klokken Peperbus galmen over Zwolle

Zwolle – Op zaterdag 23 februari klinken de klokken van de Peperbus langer dan normaal. Acht leerling-klokkenluiders hebben hun interne opleiding afgerond en leggen examen af om het felbegeerde klokkenluidersdiploma te behalen.

Iedere leerling-klokkenluider zal tussen tussen twee en vier uur de proeve van bekwaamheid moeten afleggen. Als de leerling slaagt mag hij zich vervolgens ‘gecertificeerd klokkenluider’ noemen. Jaap Pompstra, van de stichting Klokkenspel Groningen, neemt de examens af op de luidzolder van de Peperbustoren.

Klokkenluidersgilde Sint Michaël

Sinds vorig jaar is het weer mogelijk om de meer dan vier ton wegende klokken van de Peperbus met de hand te luiden. In het najaar van 2018 ging het Zwolse klokkenluidersgilde Sint Michaël van start. Het gilde heeft veertien vrijwillige klokkenluiders die bij toerbeurt de vier luidklokken van de Peperbustoren luiden. De Zwolse klokkenluiders komen in actie op nationale en christelijke feestdagen. Ook laten ze de klokken galmen over Zwolle bij gebeurtenissen van nationaal of lokaal belang.

 

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button