Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Academiehuis wil Zwolse Bijbel laten overschrijven door 2.500 Zwollenaren

Zwolle – In de 15e eeuw is in Zwolle een prachtige handgeschreven Bijbel vervaardigd, met versieringen van Zwolse kunstenaars. Deze Bijbel is door de eeuwen heen beschadigd geraakt. Acadmiehuis de Grote Kerk in Zwolle gaat in het hoogkoor van de kerk de Bijbel door zoveel mogelijk Zwollenaren opnieuw laten overschrijven. Zwolse kunstenaars, gaan samen met Hogeschool voor de Kunsten ArTEZ de tekst versieren en er is zelfs een uitgever die deze Zwolse Bijbel wil gaan uitgeven.

Met het project gaat Zwolle geschiedenis schrijven, zo stelt Stadspastor Mariska van Beusichem, mede initiatiefnemer van het project: “In de 15e eeuw schreven broeders van de Moderne Devotie in het Zwolse fraterhuis de Bijbel over. Dit pronkstuk van Zwolse cultuur is helaas beschadigd geraakt door de eeuwen heen. Wij vinden het tijd voor een nieuwe. Alle Zwollenaren worden uitgenodigd om in het hoogkoor van de Grote Kerk een stukje van de Bijbel over te schrijven, iedereen is welkom. Verenigingen, instellingen, bedrijven, kerken worden gevraagd mee te schrijven aan de nieuwe Zwolse Bijbel. Zwolse kunstenaars worden uitgenodigd de teksten te versieren. Er is zelfs al een uitgeverij enthousiast om de Zwolse Bijbel uit te geven.”

Aangezien een hele Bijbel over geschreven gaat worden, wat neer komt op zo’n 7 á 8 honderduizend woorden, heeft de organisatie veel hulp nodig. “We laten mensen maximaal een kwartier overschrijven waardoor we ongeveer 2500 Zwollenaren nodig zullen hebben om een Zwolse Bijbel te creëren.” aldus van Beusichem.

Het project zal starten op 1 april en eindigen op 14 juni. Totale kosten 35 duizend euro, op te brengen via een crowdfundingsactie.

Stadspastor Mariska van Beusichem – Video still © RTV Focus Zwolle

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button