KabelkrantKunst & CultuurMuziekNieuws uit ZwolleUit agenda

Academiehuis plant Bach-concert op 23 januari

Samenwerking met Zwolse Theaters

Zwolle – Het Academiehuis heeft voor 23 januari concerten in de planning door Phion. Zij spelen dan stukken van Bach. Op vier zondagen staat het meesterschap van Bach in al zijn facetten centraal. In dit tweede concert hoor je Bach en zijn muzikale vrienden zoals Telemann en Pisendel.

Het Ensemble Himmelsburg is ontstaan vanuit een initiatief van het Wilminktheater Muziekcentrum Enschede en Phion. Het ensemble bestaat uit een groepje Phion-musici met allen een diepe passie voor Bach, met als soliste Carla Leurs en onder leiding van Pieter Dirksen. Het ensemble is vernoemd naar de beroemde slotkerk in Weimar waar Bach enkele jaren werkte.

Bach en zijn muzikale vrienden

In 1709 kreeg de jonge Bach in Weimar bezoek van Johann Georg Pisendel. Hij liet Bach kennismaken met de allernieuwste muzikale trends maar ook met diens eigen muziek en die van Telemann. Die laatste was als kapelmeester gestationeerd in Eisenach, de geboortestad van Bach. Bach en Telemann zullen elkaar tot Telemanns vertrek in 1712 naar Frankfurt regelmatig hebben ontmoet, getuige de bewerkingen die Bach maakte van vioolconcerten van zijn muzikale vriend. Telemanns directe collega in Eisenach was achterneef Johann Bernhard Bach, met wie Johann Sebastian zijn leven lang contact bleef houden. Van zijn hand zijn maar vier suites overgeleverd die zich in de bibliotheek van Johann Sebastian bleken te bevinden.

Datum
Zondag 23 januari 2022
Locatie
Academiehuis Grote Kerk Zwolle
Uitgevoerd door
Phion | Passie voor Bach
14:45
€ 22,50

Gerelateerde artikelen

Back to top button