EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Aantal WW-uitkeringen in Zwolle lager ten opzichte van vorig jaar

Zwolle – In Overijssel en Gelderland Noord daalt het aantal WW-uitkeringen in 2017 met ongeveer een kwart. In de drie regio’s is de afname sterker dan landelijk. De afname doet zich voor in vrijwel alle sectoren. UWV verwacht dat deze positieve ontwikkelingen verder doorzetten in 2018.

Ruim kwart minder WW-uitkeringen in Regio Zwolle in 2017

Eind december 2017 verstrekt UWV 9.702 WW-uitkeringen in Regio Zwolle. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 2,8% (-278 uitkeringen). Dat is meer dan de landelijke daling van 2,1%. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De daling in Regio Zwolle is 26,6%, oftewel 3.511 uitkeringen. Deze afname is eveneens sterker dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-19,9%). Dit grote verschil ten opzichte van de landelijke daling hangt samen met de sterke aanwezigheid van de bouw in Regio Zwolle. In deze sector halveerden de WW-uitkeringen in 2017.

Positieve ontwikkelingen op arbeidsmarkt in vrijwel alle sectoren

De WW-uitkeringen in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord nemen in 2017 in vrijwel alle sectoren fors af. Deze afname is het sterkst in de bouw, waar de productie vooral door de toegenomen vraag op de woningmarkt stijgt. Ook bij uitzendbedrijven is de daling van WW-uitkeringen groter dan gemiddeld. Deze daling doet zich vooral voor bij technisch en bouwpersoneel. Er is namelijk veel vraag van werkgevers naar dit soort beroepen. Ook de zorg draagt duidelijk bij aan de daling in 2017. Doordat de zorg een grote sector is in Overijssel en Gelderland Noord, gaat het bij de daling om veel WW-uitkeringen.

Doorzetten van positieve ontwikkelingen

UWV verwacht dat deze positieve ontwikkelingen in Overijssel en Gelderland Noord verder doorzetten in 2018. UWV verwacht dit jaar een banengroei in vrijwel alle sectoren. Een uitzondering hierop zijn de banken. In 2017 namen de WW-uitkeringen bij banken juist toe, en voor 2018 wordt een verdere banenkrimp in de financiële sector verwacht. Door digitalisering verdwijnen met name banen voor financieel-administratieve medewerkers.

Gerelateerde artikelen

Back to top button