Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Aantal WW-ers loopt in Regio Zwolle sneller terug dan landelijk

Zwolle – In Regio Zwolle lopen er eind oktober 13.664 WW-uitkeringen. Ten opzichte van vorige maand daalt het WW-bestand met 1,8% (248 uitkeringen). Dat is sterker dan de landelijke daling van 1,1%. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het WW-bestand kleiner. Dat is voor het eerst dit jaar. Tot nu toe lagen de WW-uitkeringen namelijk steeds hoger dan een jaar eerder. In Regio Zwolle is er op jaarbasis sprake van een daling van 0,7%, oftewel 98 uitkeringen. Ook deze afname is sterker dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-0,3%).

Economisch herstel en consumentenvertrouwen

Sectoren waarin minder mensen dan vorige maand een WW-uitkering ontvangen zijn de industrie, bouw, handel en uitzendbedrijven. Deze sectoren profiteren van het economische herstel en een groter consumentenvertrouwen. Vanuit de horeca en landbouw zijn er echter meer lopende WW-uitkeringen dan vorige maand. In deze sectoren is het seizoen afgelopen, waardoor er meer seizoenskrachten in de WW terecht komen.

 

Vergeleken met vorig jaar dalen vanuit de meeste sectoren de WW-uitkeringen. Hierop zijn wel uitzonderingen. Meer mensen die in de industrie, bij banken en bij grootwinkelbedrijven werkten, ontvangen een WW-uitkering. Deze sectoren hebben te maken met een veranderende arbeidsmarkt. Zo wordt er in de industrie en bij banken steeds meer werk geautomatiseerd. Hierdoor verdwijnen banen. De grootwinkelbedrijven (zoals het failliete V&D) lijden onder ander winkelgedrag. Vooral de traditionele winkels hebben het moeilijk. Met de veranderingen op de arbeidsmarkt veranderen ook de perspectieven voor werkzoekenden.

unnamed

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Back to top button