EconomieKabelkrantNieuws uit Zwolle

Aantal nieuwe WW-uitkeringen jongeren met 30% afgenomen

Jongeren toch kwetsbaar op arbeidsmarkt

Zwolle – Sinds begin dit jaar neemt de aanvraag voor WW-uitkeringen af. Onder jongeren onder de 27 jaar is het aantal aanvragen zelfs met 30% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Dat blijkt uit de nieuwe Basiscijfers Jeugd die UWV en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vandaag publiceren. Daarin worden de kansen voor jongeren op de regionale arbeidsmarkt inzichtelijk gemaakt.

In de eerste tien maanden van het jaar zijn de aanvragen voor WW-uitkeringen onder alle leeftijden gedaald. Voor jongeren is er een afname van 30% in 2022 ten opzichte van de eerste tien maanden van 2021. Het aantal nieuwe WW-uitkeringen dat aan jongeren is verstrekt, daalde van 42.100 in 2021 naar 29.700 in 2022. De arbeidsmarktregio’s met de grootste afname zijn Midden-Limburg en Zaanstreek/Waterland (44%), Midden-Brabant, Zuid-Holland Centraal en Zuid-Kennemerland en IJmond (allen 37%).

Jongeren relatief kwetsbaar op arbeidsmarkt

De spanning op de arbeidsmarkt bereikte in 2022 een record. Voor jonge werkzoekenden betekent krapte vaak meer kansen. Toch verliezen jongeren, als het economisch minder goed gaat, vaak als eerste hun baan. Dit komt doordat ze meestal een flexibel contract hebben: in Nederland heeft 78% van de werknemers van 15 tot 27 jaar een tijdelijk, oproep- of uitzendcontract. Dit aandeel loopt op van 69% in Gorinchem tot 81% in de regio Groot Amsterdam, meldt UWV.

Sectoren

Bovendien werken veel jongeren in de horeca, detailhandel, non-food en via uitzendbureaus. Deze sectoren zijn gevoelig voor economische ontwikkelingen. Tegelijkertijd: als de economie aantrekt, zijn jongeren vaak de eersten die hiervan profiteren. Een goede aansluiting op de arbeidsmarkt – en dus het maken van een goede studiekeuze – is voor jongeren belangrijk om ook duurzaam aan het werk te blijven.

Kansen per opleiding en regio verschillend, mbo kansrijk

Voor mbo studenten liggen er veel kansen. In vrijwel alle sectoren is er een tekort aan vakkrachten. De sectoren techniek en zorg springen eruit. Zo’n 96.000 mbo-studenten kiezen voor deze laatste richting. Echter in die sector is ook het tekort aan stageplekken voor studenten het grootst. Het creëren van stageplaatsen binnen die sector blijft dus onverminderd belangrijk, omdat we vakmensen in die sector hard nodig hebben.

Alle 35 regioschetsen van de Basiscijfers Jeugd staan op de website van SBB.

Basiscijfers Jeugd

Met de Basiscijfers Jeugd brengen SBB en UWV viermaal per jaar in kaart wat de ontwikkelingen zijn op de regionale arbeidsmarkt en welke initiatieven er zijn om jongeren naar werk dan wel opleiding te begeleiden. Daarnaast zijn via de digitale dashboards eenvoudig de ontwikkelingen per opleidingsniveau, regio en sector te volgen.

UWV en de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging. UWV bekijkt deze ontwikkelingen en brengt de gevolgen voor de arbeidsmarkt in beeld. UWV publiceert maandelijks de veranderingen in de WW-cijfers. Via factsheets brengt UWV de ontwikkelingen van sectoren in kaart. Daarnaast laat UWV zien welke beroepen moeilijk te vervullen zijn. Jaarlijks publiceert UWV de arbeidsmarktprognose met de verwachting van het aantal vacatures en banen voor komend jaar.

Gerelateerde artikelen

Back to top button