Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Aantal meldingen verkeerd geparkeerde deelscooters neemt af

Zwolle – De gemeente Zwolle heeft de deelscooters geëvalueerd. Hiervoor raadpleegde de gemeente Zwolle verschillende instanties. Belangenbehartigersgroep Toegankelijk Zwolle heeft de afgelopen tijd meerdere meldingen gehad over hinderlijk geparkeerde scooters. Het aantal meldingen neemt nu af, blijkt uit de evaluatie van de deelmobiliteit. Onduidelijk is of de afname van de meldingen komt door gewenning, of doordat er daadwerkelijk minder scooters hinderlijk geparkeerd worden.

Toegankelijk Zwolle heeft naar aanleiding van de meldingen, contact gezocht met het deelscooterbedrijf Go Sharing. Ook om eventueel samen te gaan werken aan een bewustwordingscampagne. Volgens de belangenbehartigersgroep wegen in de huidige situatie de voordelen voor mensen met een beperking niet op tegen de nadelen van de deelscooters. Wel ziet  de groep kansen voor deelmobiliteit als alternatief voor gebieden waar minder openbaar vervoer is.

Fietsersbond: deelscooter is minder passend

De Fietsersbond is voorstander van de STOP methode; hier staat lopen en fietsen voorop. De bond vindt een deelscooter minder passend, vooral als het ten koste gaat van mensen die normaal gesproken de fiets pakken. Daarbij vragen zij ook aandacht voor verkeersveiligheidsaspecten op fietsroutes, omdat scooters vaak harder gaan dan reguliere fietsen.

Meldingen Zwolle hoger dan gemiddeld

Het aantal meldingen in Zwolle over scooters is op dit moment hoger dan gemiddeld. Dit ligt volgens GO Sharing in lijn met de ervaringen in de opstartfase uit andere gemeentes. De gebruikers van deelscooters in Zwolle worden daarbij in deze fase extra gecheckt. Gebruikers die hun scooter goed hebben geparkeerd kregen hiervoor een beloning. Voor verkeerd gedrag zijn gebruikers gebeld en zijn er waarschuwingen afgegeven. In enkele gevallen zijn er zelfs boetes uitgedeeld. GO Sharing heeft aangegeven ook graag deelfietsen te willen aanbieden in Zwolle.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: Vincent Corjanus

Journalist, schrijver, singer-songwriter. www.vincentcorjanus.nl

Lees ook

Back to top button