Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Aantal besmettingen regio IJsselland ligt onder landelijk niveau

Maatschappij beweegt sneller dan de coronamaatregelen

Zwolle – Op woensdagmiddag 16 juni was het corona-bijpraatmoment in het gemeentehuis. De Zwolse burgemeester Peter Snijders spreekt van een spectaculaire daling: ”Je mag straks meer personen thuis ontvangen en ook de mondkapjes zijn straks waarschijnlijk niet meer verplicht. Vrijdag horen we wat de versoepelingen zijn. Het belangrijkste is dat het vaccineren vol doorgaat”, aldus de burgemeester. Vandaag kwam al het nieuws naar buiten dat de kans groot is dat we de mondkapjesplicht op zaterdag 26 juni uitzwaaien.

Het aantal besmettingen in de regio IJsselland ligt onder het landelijke niveau. Het testpercentage is gedaald naar 3,7 procent. Volgens Rianne van den Berg van de GGD komt het doordat het vaccineren erg snel gaat. In onze regio werden er vorige week 46.000 prikken gezet. Het RIVM kan nog niet alle cijfers vrijgeven van mensen die bijvoorbeeld gevaccineerd zijn door huisartsen. Waar de vaccinatiegraad nog laag is, moet er worden gekeken hoe deze groepen benaderd moeten worden. De ziekenhuizen worden daarnaast afgeschaald voor corona-patiënten. Er is steeds meer ruimte voor de uitgestelde zorg. We moeten alert blijven op nieuwe mutanten. Het is op dit moment nog niet bekend hoeveel mensen de Indiase variant dragen.

Lastiger te handhaven regels

Arjan Mengerink, Directeur veiligheidsregio/commandant brandweer IJsselland zegt dat de maatschappij verder is dan de regels eigenlijk toelaten. Dit betekent volgens Mengerink dat de druk op de openbare ruimte toeneemt, dit heeft ook met het weer te maken. ”De regels zijn dan ook lastiger te handhaven, dit komt ook mede door alle goede berichten. De seinen lijken op groen te staan, veel mensen denken dan ook dat het zo werkt. Er wordt landelijk nog gekeken wat verstandig is om te doen. Daar gaat het de komende dagen over.”, aldus Mengerink

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button