EconomieKabelkrantNieuws uit Zwolle

Ondanks herstel toch nieuwe onzekerheid op arbeidsmarkt in Overijssel en Gelderland Noord

Zwolle – UWV verwacht dat de werkgelegenheid in de arbeidsmarktregio’s Twente, Regio Zwolle en Stedendriehoek en Noordwest Veluwe in 2022 verder herstelt na de coronacrisis. Het aantal banen groeit vooral in de uitzendbranche en de horeca. De economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne, inflatie en dalende koopkracht zorgen echter voor toenemende onzekerheid. Hierdoor stijgt het aantal banen in 2023 naar verwachting minder sterk. Dit blijkt uit de UWV Arbeidsmarktprognose 2022 – 2023.

“De spanning op de arbeidsmarkt in Twente, Regio Zwolle en de regio Stedendriehoek en Noordwest Veluwe is tot ongekende hoogte opgelopen”, volgens Saskia Grit, arbeidsmarktadviseur bij UWV. “Veel werkgevers komen moeilijk aan personeel, en voor werkzoekenden zijn er meer kansen op werk. Voor dit jaar verwachten wij een verdere banengroei, waardoor de personeelstekorten voorlopig niet verdwijnen. Tegelijkertijd zorgen de oorlog in Oekraïne, materiaaltekorten, de hoge inflatie en overige ontwikkelingen voor veel onzekerheid over wat er verder met de economie en de arbeidsmarkt gaat gebeuren, vooral op de wat langere termijn.”

Vooruitzichten korte termijn goed

Dit jaar zal er nog niet veel veranderen op de arbeidsmarkt in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord. In 2021 kwam de werkgelegenheid alweer boven het niveau van vóór de coronacrisis. Op korte termijn zijn de vooruitzichten voor de economie en de arbeidsmarkt gunstig. Naar verwachting groeit het aantal banen van werknemers in de jaren 2022 en 2023 verder.

Voor de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe wordt een groei van 6.500 banen verwacht, tot 288.600 banen in 2023. Deze toename van 2,3% is net zo groot als landelijk. In Twente gaat het om een stijging van 8.200 (2,7%), tot 311.800 banen in 2023. Ook in Regio Zwolle nemen de banen toe, met 8.700 (3,1%) tot 290.400 banen in 2023.

Deze banengroei wordt voor een belangrijk deel in 2022 gerealiseerd. Vanaf 2023 komen we in een periode van onzekerheid terecht. Voor 2023 wordt nu nog een kleine groei verwacht, maar of dit gaat uitkomen is hoogst onzeker.

Banengroei sterkst in uitzendbranche en horeca

Volgens de prognoses neemt de werkgelegenheid tussen 2021 en 2023 in de meeste sectoren toe. In de arbeidsmarktregio’s Twente, Regio Zwolle en Stedendriehoek en Noordwest Veluwe groeit vooral het aantal banen van werknemers in de uitzendbranche en horeca. De uitzendbranche werd hard getroffen door de coronacrisis, maar maakt nu weer een sterke groei door. Ditzelfde geldt voor de horeca, alleen is de verwachting niet dat het aantal banen in deze sector in 2023 weer op het niveau zal zijn van vóór de coronacrisis.

Krimp in industrie en financiële diensten

Niet in alle sectoren groeit de werkgelegenheid. In sectoren als de industrie en financiële diensten daalt het aantal banen van werknemers tussen 2021 en 2023. Verdergaande automatisering en digitalisering zorgen ervoor dat er minder werknemers nodig zijn voor de groeiende productie. Ook zien we de eerste effecten van de onzekerheid over de economie. Zo is de industrie conjunctuurgevoelig en afhankelijk van internationale ontwikkelingen, zoals de oorlog in Oekraïne. Door de oorlog raken internationale ketens van productie en transport verstoord en zijn er grondstoftekorten. Door deze factoren zal de werkgelegenheid in de industrie licht afnemen de komende periode.

Onzekerheid in prognoses

Prognoses over de arbeidsmarkt zijn altijd onderhevig aan economische ontwikkelingen en onzekerheden. De UWV Arbeidsmarktprognose 2022 – 2023 laat nog een positief beeld zien voor de arbeidsmarkt, maar de oorlog in Oekraïne werpt wel een schaduw over de prognose waardoor deze extra onzeker is.

Geen einde aan de krapte

UWV verwacht dat landelijk het aantal vacatures in 2022 nog toeneemt. In 2023 zorgt de afname van de economische groei naar verwachting voor minder vacatures. De krapte wordt hierdoor iets minder, maar blijft onverminderd aanwezig in de meeste beroepsgroepen. De krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt is veelal een structureel probleem en zal de komende jaren nog blijven bestaan.

Gerelateerde artikelen

Back to top button