BluesworldRadio

Aandacht voor Mississippi Delta Blues in Bluesworld

dinsdagavond 20.00 tot 22.00 uur.

Zwolle – Iedere dinsdagavond is het tijd voor Blues op RadioFocus.nl Vanavond komt het uit de studio en schenken we aandacht aan de Delta of Mississippi-blues. Het eerste uur horen we diverse artiesten zoals Howling  Wolf en John Hurt. Het tweede uur is helemaal voor Johnny Lee Hooker, de wereldberoemde gitaarheld heeft zijn roots ook in de Mississippi Delta liggen.

Ga hier naar RadioFocus.NL

 

De bakermat van de blues ligt in de Mississippi Delta. Het is rond 1900, dat deze nieuwe muziekvorm zijn intrede deed in Amerika. Echter de geschiedenis van de “Blues”, gaat veel verder terug. De herkomst van deze nieuwe muziekvorm is te vinden in de westkust van Afrika. Met de slavernij werd ook de cultuur en muziek van de slaven mee gebracht naar Amerika. Deze mannen en vrouwen kwamen in Amerika vooral terecht op de zuidelijke plantages van het land.

De zin “I have the blues”, komt uit de zeilscheepvaart. Als een kapitein, of officier tijdens de zeilvaart overleed aan bood van het slavernijschip, werd er een blauwe vlag gehesen en werd er een blauwe band rondom het schip geschilderd. De slaven die werden vervoerd waren alles kwijt, familie, land, huis, bezittingen wat ze wel meenamen waren de overleveringen, tradities en muziek.

Tijdens het werk op de plantages, vonden de mensen troost in de muziek uit Afrika, de muziek van de verschillende Afrikaanse tradities en culturen mengden zich met elkaar. De werkers op het veld schreeuwden en zongen met elkaar als manier om te communiceren, deze zogenaamde “Field Hollers” en “Worksongs”, werden door de slavenhouders vaak niet toegestaan.

Hamboning

Met de middelen die beschikbaar waren werden muziekinstrumenten gemaakt, maar ook door zingen, klappen en hamboning (zie het filmpje). Hamboning is je lichaam gebruiken als druminstrument. Het filmpje legt uit waar de naam vandaan komt. Al deze vroege elementen vormen samen de start van de Delta Blues stijl.

Afrikaanse slaven namen hun muziek mee naar Amerika. Vooral in de Mississippi Delta ontstond een heel eigen stijl die we nu kennen als de oorsprong van de Blues.

Later in de tijd rond 1870, als de slaven uit Afrika meer geïntegreerd raakten in de maatschappij en er meer en meer slaven onder het juk van de slavernij vandaan kwamen, werd ook de blanke kerkmuziek een invloed. De ritmes, het handclapping, hamboning deed ook zijn intrede in de kerk, zo ontstond al snel de negro-spiritual, ook de negro-spiritual is van grote invloed geweest op het ontstaan van de delta blues.

Hieronder twee vroege delta blues opnames.

https://www.youtube.com/watch?v=8TfXZlzjXuM   https://www.youtube.com/watch?v=zoKKJjf-oQA

Ook de wereldberoemde gitarist John Lee Hooker heeft zijn roots in de Mississippi Delta Blues ©Wikimedia

John Lee Hooker

Hooker werd geboren op 22 augustus 1917 in Clarksdale Mississippi, de bakermat van de Delta Blues. Hooker was een invloedrijk Amerikaanse blues zanger, gitarist en songwriter. Tijdens zijn leven leerde hij verschillende blues stijlen te hanteren. Hooker wordt gezien als een van de grote vernieuwers in de blues.

Hooker kwam uit een muzikale familie, zijn neef is Earl Hooker, ook een zeer verdienstelijke blues gitarist in de Chicago stijl, B.B. King zei ooit het volgende over hem “to me he is the best of modern guitarist. Period. With the slide he was the best. It was nobody else like him, he was just one of a kind´.

John Lee Hooker stotterde als hij gewoon praatte, maar als hij zong viel dat absoluut niet op. Een van de opvallendste kenmerken van John Lee Hooker, was zijn half gesproken zangstijl. Zijn muziek was ritmisch vrij een kenmerk wat je veel terug vindt in de akoestische Delta Blues muziek. John Lee Hooker is een van de grote vertolkers geworden van de Delta Blues stijl, met veel invloeden van Folk, Country en de zogeheten “Front Porch Blues”. Door het gebruik van de elektrische gitaar, gaf Hooker een nieuwe impuls aan de Delta Blues stijl, zeker in de na-oorlogse jaren. In 1948 bracht Hooker zijn eerste single uit “Boogie Chillen”.

Eerste uur Delta Blues

Howlin’ Wolf – Gettting Old And Grey
Mississippi John Hurt – Blue Harvest Blues
Garfield Akers – Jumpin’ And Shoutin’ Blues
Mississippi John Hurt – Ain’t No Teilin’
Robert Lockwood – Black Spider Blues
Willie ’61’ Blackwell – She’s Young And Wild
Mississippi Sheiks – Sitting On Top Of The World
Freddie Spruell – Muddy Water Blues
Geechie Wiley – Skinny Leg Blues
Son House – Levee Camp Blues
Garfield Akers – Dough Roller Blues
Mississippi John Hurt – Avalon Blues
Mississippi Fred McDowell – Shake ‘Em On Down
Arthur Petties – Down South Blues
Sonny Boy Williamson – Frigidaire Blues
King Solomon Hill – Gone Dead Train
King Solomon Hill – Whoopee Blues
Willie ’61’ Blackwell – Machine Gun Blues
Joe Stone – It’s Hard Time
Tweede Uur John Lee Hooker
John Lee Hooker – One Bourbon, One Scotch, One Beer
John Lee Hooker – I’m In The Mood (with Bonnie Raitt)
John Lee Hooker – The Healer (with Carlos Santana)
John Lee Hooker – Mr. Lucky (with Robert Cray)
John Lee Hooker – King of the World (Live)
John Lee Hooker – Whiskey And Wimmen
John Lee Hooker – Kiddio (with Charles Brown)
John Lee Hooker – Don’t Look Back (with Van Morrison)
John Lee Hooker – John L’s House Rent Boogie
John Lee Hooker – Boogie Chillen’ (with Eric Clapton)
John Lee Hooker – Boom Boom
John Lee Hooker – Down Child
John Lee Hooker – It Serves Me Right To Suffer
John Lee Hooker – I Cover The Waterfront

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button