EconomieNieuws uit ZwolleOnderwijsVoorpagina
Trending

Studentenwoning-leed in Zwolle; betalen voor mailtjes en bezichtigingen

Zwolle – Jesper en Samira, twee in Zwolle studerende studenten die heel graag een kamer hier willen hebben. Toch lukt dat niet. Want net zoals in veel andere steden in Nederland zijn de studentenkamers erg schaars.

Jesper te Riet (25) studeert sinds september aan Hogeschool Windesheim en is naarstig op zoek naar een onderkomen: “Ik heb me wel eerder ingeschreven bij SSH, eigenlijk al sinds begin dit jaar. Maar de wachtrijen zijn enorm lang.” Op dit moment pendelt Jesper tussen zijn vriendin in Zwolle en zijn ouders in Luttenberg. “Helaas, want een plek voor mezelf was wel heel fijn geweest.” Uiteraard kijkt Jesper bijna dagelijks of er al een woning is. “Ik heb al een paar keer een hospiteeravond gehad, maar tot nu toe zonder succes. Ook dit is echt geen garantie voor een kamer.”

Ook Samira Antonisse (19) is al meer dan een jaar op zoek naar een kamer. “Ik heb niet altijd even fanatiek gezocht, maar ik struin wel steeds Kamernet af. Vaak berichtjes gestuurd maar tot nu toe zonder resultaat.”  Samira woont nu nog bij haar ouders thuis en heeft grote moeite om een eigen kamer te vinden. Vooral door de eisen die door de studentenhuizen worden gesteld. “Ze zoeken vaak iemand die al werkt, aan het eind van de studie is of boven de 21 is.” Samira kan aan geen van deze eisen voldoen: “Ik denk dan, wat doe je nog in een studentenhuis als je werkt? Is er wel ruimte voor jongere studenten?”

Wachttijd

Dat er een probleem is beaamt ook de SSH zelf. “De wachttijden zijn toegenomen. Vorig jaar stond een student gemiddeld negen maanden op de wachtlijst, inmiddels is dat één jaar en drie maanden.” De vraag is op dit moment groter dan het aanbod. De oorzaak? Dat weet Madelon niet, maar volgens haar is de wachttijd in Zwolle nog relatief kort. “Elke student die zoekt en niks kan vinden, is vervelend. Maar de inschrijftijd in Zwolle valt in verhouding nog mee. In Utrecht sta je bijvoorbeeld veel langer op een wachtlijst.”

Inschrijfkosten

Door de overspannen markt, waarbij de vraag vele malen groter is dan het aanbod, schieten de  studentenkamer sites als paddenstoelen uit de grond. De ervaringen bij studenten zijn echter niet altijd positief, ook niet bij Jesper: “Ik schreef me ergens anders in. Ik was daarvoor eenmalig 30 euro kwijt.” Maar na de inschrijfkosten liep de rekening verder op. Jesper reageerde op een woning en er werd een bezichtiging ingepland. “Die bezichtiging kostte mij 50 euro. Ik had hem met zes anderen, nou tel dat bedrag maar op!” Kassa dus voor de makelaar.

Betalen voor mailtjes

Het was ook een bijzondere ervaring voor Jesper dat hij moest betalen voor mailtjes. De mailbox liep vol met woningen die bij zijn profiel zouden passen. Iedere keer rinkelde de kassa voor de makelaar: 20 euro per mailtje: “Ik kreeg veel mailtjes van woningen die niet bij mij passen en daarnaast kon ik de woningen ook gewoon op de website zien.” vertelt Jesper.  De kosten liepen voor Jesper al snel op. “Op veel websites moet je betalen om woningen te kunnen zien. Dit was een slechte ervaring, maar ik geef niet op! Ik ben wel minder extreem gaan zoeken…”

Iedere keer rinkelde de kassa voor de makelaar: 20 euro per mailtje! Jesper te Riet

Bekend probleem

SOOZ (Studenten Overleg Orgaan Zwolle) voorzitter Eefje Ruesink ziet het probleem al een tijd. “Het is veel in het nieuws, voornamelijk internationale studenten zouden het moeilijk hebben. Ook wij, van SOOZ, merken dat de druk heel hoog is. Er zijn veel aanmeldingen voor een hospiteeravond, soms wel twintig… Op Facebook zie je soms honderden reacties voorbij komen voor één kamer.”

Hoe kom je nou aan een kamer?

SSH woordvoerder Madelon geeft een tip. “Schrijf je in!” Dat kan al vanaf  je 16e. “Het maakt niet uit of je nog niet weet of je gaat studeren of dat je nog niet weet waar. Hoe langer je ingeschreven staat, hoe korter je wachttijd wordt.” Helaas hebben Jesper en Samira hier nu niks meer aan. Eefje Reusink, voorzitter van SOOZ tipt de Facebookpagina’s. “Dagelijks staan daar kamers op, plus je hoeft daar niet voor te betalen.”

De gemeente Zwolle is bekend met de woningnood onder studenten en houdt dit jaarlijks in de gaten. Dit jaar wordt er extra onderzoek verricht naar het benodigde aantal studentenwoningen. Hierbij worden het aantal studenten in de toekomst en hun woonwensen meegenomen.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button