EconomieNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

650 nieuwe transformatorhuizen en tien middenspanningsstations in Zwolse wijken; passen en meten

Zwolle – Er komen 650 nieuwe transformatorhuisjes en tien nieuwe middenspanningsstations in de Zwolse wijken, wat best een uitdaging is vanwege de benodigde ruimte. De nieuwe kastjes en stations moeten er komen vanwege de overbelasting van het elektriciteitsnetwerk.

Na de zomer start Enexis met het verzwaren van het laagspanningsnet in Zwolle. De werkzaamheden beginnen in de buurt Schoonhorst in Stadshagen en worden langzaamaan uitgebreid over heel Zwolle. Zwolle zal dus net als bij de aanleg van glasvezel, arbeiders in de wijk zien die bezig zijn met het leggen van nieuwe kabels, maar ook bouwwerkzaamheden op de locaties waar de trafo’s een middenspanningsstations komen.

Als er nu niets aan het volle net wordt gedaan, kunnen er in de toekomst problemen ontstaan, zoals knipperende lampen of zelfs stroomuitval in straten, buurten of wijken.

 

Netcongestie

Deze verzwaring van het net is noodzakelijk vanwege de toenemende vraag naar elektriciteit in Zwolle. Door de overstap van aardgas naar elektriciteit, het toenemende aantal zonnepanelen op daken, de bouw van nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen, en het gebruik van elektrische auto’s, raakt het elektriciteitsnetwerk overbelast. Dit noemen ze ‘netcongestie’. Als er nu niets aan het volle net wordt gedaan, kunnen er in de toekomst problemen ontstaan, zoals knipperende lampen of zelfs stroomuitval in straten, buurten of wijken.

10 middenspanningsstations

Enexis investeert gemiddeld 60 miljoen euro per jaar in Zwolle om het elektriciteitsnet te versterken. Het gaat om de installatie van ongeveer 50 transformatorhuisjes (30 m² per stuk) en 6 middenspanningstations (250-1.600 m² per stuk) per jaar gedurende de komende drie jaar. Na 2026 worden nog eens ongeveer 4 middenspanningstations gebouwd. In dit bedrag is ook het versterken van de kabels opgenomen.

De voorbereidingen voor deze verzwaring zijn al in volle gang. Enexis en de gemeente Zwolle hebben structureel overleg en werken intensief samen met het bouwteam van Enexis om de locaties te bepalen en de voorbereidingen te treffen. Na de zomer begint de daadwerkelijke verzwaring in de pilotbuurt Schoonhorst in Stadshagen. Na deze eerste buurt volgen direct aaneensluitend de volgende buurten.

Parkeerplaatsen

Waar de transformatorhuisjes komen is al bepaald. De komende tijd worden worden inwoners op stads- en buurtniveau daarover geïnformeerd. ‘Er zal zorgvuldige communicatie worden opgestart om inwoners te informeren over de noodzaak van de maatregelen en de keuze van de locaties.’, aldus de gemeente. Eerder werd al bekend dat het plaatsen van transformatorhuisjes mogelijk ten koste kan gaan van parkeerplaatsen in bepaalde buurten.

Meer over trafo’s en verdeelstations

Archiefvideo: vanaf 3 minuut 22 vertelt Enexis over de aanpak van de netcongestie in de wijken en wat voor impact dat heeft op de buurtbewoners

 

Een spanningsstation in Frankhuis Stadshagen. Er wordt momenteel aan gewerkt. © rtvfocuszwolle
Sticker op nieuw geplaatst transformatorhuisje in Stadshagen © rtvfocuszwolle

 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren