Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

60.000 wilde narcissen en krokussen voor bijen en insecten

Hoogtepunten van het verhaal
  • Zwarte Waterallee: botanische narcis
  • IJssallee: botanische narcis
  • Hessenpoort: wilde narcissen
  • Binnenstad: krokussen

Zwolle – Deze week is ROVA gestart met het planten van ruim 60.000 bloembollen om de biodiversiteit in de stad te vergroten. Op vier plekken zal ROVA de komende tijd wilde narcissen, krokussen en botanische narcissen poten. Wethouder William Dogger stopte op woensdag 16 oktober de eerste krokussen in de binnenstad in de grond. Hij deed dat – samen met Bijenvereniging Zwolle – bij de Potgietersingel achter Museum de Fundatie.

De gemeente Zwolle wil de stad biodiverser maken en daarom is ROVA op 14 oktober begonnen met het planten van 62.500 bloembollen langs de Zwarte Waterallee, de IJsselallee, op Hessenpoort en in de binnenstad.

Wethouder Dogger: “De inwoners en bezoekers van Zwolle kunnen gaan genieten van dit vrolijke aangezicht in de stad. Belangrijker vind ik nog dat de bloembollen ervoor zorgen dat vroeg in het jaar de biodiversiteit in onze stad vergroot wordt.”

Foto’s © Matthijs van Os

De inwoners en bezoekers van Zwolle kunnen gaan genieten van dit vrolijke aangezicht in de stad. Wethouder William Dogger

 

Waarom zijn bloembollen zo belangrijk?

De bollen komen uit in het vroege voorjaar. Dit is het moment dat de planten en struiken nog geen stuifmeel en nectar geven. De bollen helpen de bijen en andere belangrijke insecten om in het vroege voorjaar al gebruik te kunnen maken van deze stuifmeel en nectar. Op deze manier wordt de biodiversiteit vergroot. Naast de functie voor de biodiversiteit is het voor de mensen ook een prachtig gezicht om van te genieten.

Langs de Zwarte Waterallee en IJssallee wordt de botanische narcis gepoot. Deze bollen zorgen voor een kleurrijk beeld langs de weg in het voorjaar. Op Hessenpoort worden wilde narcissen gepoot. In de binnenstad worden op verschillende plekken krokussen gepoot om nog meer kleur te geven aan de binnenstad, de krokus bloeit als één van de eerste en daarom zeer belangrijk voor het insectenleven.

Foto © Matthijs van Os

Millieukenmerk

Alle bloembollen zijn gekweekt volgens het millieukeur. Dit houdt in dat er geen neonicotinoïden toegepast zijn op de bloembollen. Bollen zonder milieukeur worden behandeld met dit bestrijdingsmiddel, dat giftig is voor de bijen. Om deze reden kiest Zwolle bewust voor bloembollen met milieukeur.

Foto © Matthijs van Os
Foto © Matthijs van Os

 

 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren