112 nieuwsNieuws uit Zwolle

6 jaar cel voor geweldadige overval op Zwolse Bloemenhandelaar uit 2003

Zwolle – De 39-jarige Mujib A.G. uit Engeland is voor de gewelddadige overval op de Zwolse bloemenhandelaar Gerrit van Ittersum in 2003 veroordeeld tot 6 jaar cel. De rechtbank Overijssel oordeelt in dit cold caseonderzoek dat de man schuldig is aan het medeplegen een poging doodslag en het vastbinden van het toen 79-jarige slachtoffer. De verdachte werd in juni van dit jaar aangehouden voor de overval op de Zwolse bloemenhandelaar.

Biltweg Zwolle

In de vroege ochtend van donderdag 10 juli 2003 werd een 79-jarige man in zijn woning aan de Biltweg in Zwolle overvallen. De alleenstaande man werd door twee onbekende mannen in zijn huis overvallen, mishandeld, met een mes gestoken en vastgebonden met tape. De daders gingen er zonder buit vandoor. Tijdens het Forensisch Onderzoek werden diverse sporen veiliggesteld, waaronder DNA.

Europees arrestatiebevel

Op basis van onderzoek kwam de 39-jarige man uit Engeland in beeld. Na een match met een DNA-profiel uit een DNA-databank in Engeland heeft de Officier van Justitie een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd. De man is in Engeland aangehouden en op woensdag 14 juni uitgeleverd aan Politie Oost-Nederland.

DNA-profiel

De politie heeft in 2003 een uitgebreid onderzoek ingesteld waarbij zij ook via de media aandacht heeft gevraagd voor deze zaak. In 2014 kwam een verdachte in beeld na een match met een DNA-profiel uit de DNA-databank van het Nederlands Forensisch Instituut. Vervolgens zijn sporen opnieuw onderzocht door het Cold Caseteam Oost-Nederland. Dat leidde tot de aanhouding van een 34–jarige man uit Enschede. Hij is in eerste instantie vrijgesproken, waarna het OM hoger beroep aantekende tegen de zaak. Nu moet de man 6 jaar zitten.  Het DNA op de tape was doorslaggevend.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button