112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

450 herinneringsmedailles Vredesoperatie uitgereikt in IJsselhallen tijdens Medal Parade

Ruim 450 Nederlandse militairen kregen donderdagochtend 26 november hun Herinneringsmedaille Vredesoperaties tijdens de Medal Parade in de IJsselhallen.

Overal ter wereld dragen onze militairen op dit moment bij aan vrijheid, veiligheid en stabiliteit. In Afrika, in het Midden Oosten, in Europa, in Azië. “Er wordt een toenemend beroep gedaan op de krijgsmacht”, aldus generaal Tom Middendorp die de medailles uitreikte. Volgens de Commandant der Strijdkrachten is de krijgsmacht nog nooit zoveel ingezet als nu het geval is.

De gedecoreerde militairen namen in het afgelopen jaar deel aan verschillende missies, waarvan het merendeel actief was in Afghanistan. Bijvoorbeeld de leden van het 26e Air Task Force-detachement, maar daarnaast ontvangen militairen die op individuele basis zijn uitgezonden naar kleinere missies hun medaille. De missie van de Air Task Force in Afghanistan eindigde op 1 juli van dit jaar. In meer dan 10 jaar ondersteunden zij grondtroepen met luchtsteun en fotoverkenningsmissies. De individueel uitgezonden militairen die gedecoreerd worden zijn onder andere actief geweest in missies op de Balkan, het Midden-Oosten en in Afrika. Vaak waren zij alleen, of met een klein aantal collega’s, de Nederlandse inbreng in missies.
De Herinneringsmedaille Vredesoperaties wordt toegekend aan militairen die ten minste 30 dagen onafgebroken aan een vredesoperatie hebben deelgenomen. De medaille werd onder toeziend oog van familie en vrienden uitgereikt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button