Nieuws uit ZwolleVoorpagina

40.000 extra bezoekers in de stad maar geen politie

Burgemeester: "Uitgangspunt is dat alles door kan gaan"

Zwolle – Dit weekend moet PEC thuis tegen Vitesse spelen én worden er 40.000 bezoekers verwacht in Park de Wezenlanden bij de Vliegende Vrienden van Amstel Live. De politie heeft echter juist voor dit weekend acties aangekondigd waarbij er alleen wordt opgetreden bij zogenaamde ‘Prioriteit 1-meldingen’. D66 maakt zich zorgen over de Openbare Veiligheid en stelde daarover vragen aan burgemeester Meijer. “Er zijn allerlei overleggen gaande, die wil ik niet voor de voeten lopen. Maar het uitgangspunt van de gemeente is dat beide evenementen gewoon door kunnen gaan,” aldus de burgemeester.

De politie voert al tijden actie voor een betere CAO. Tot nu toe met een  – volgens de bonden – onvoldoende resultaat. Om meer druk te zetten zijn er daarom hardere acties aangekondigd voor komend weekend. Onder de titel ‘Geen spoed, geen politie!’ laten de bonden weten dat er dit weekend alleen opgetreden wordt tijdens zogenaamde prioriteit 1-meldingen en calamiteiten. Het begeleiden van bezoekersstromen rondom evenementen en voetbalwedstrijden hoort daar niet bij.

De politie voert onder de titel ‘Geen Spoed, Geen Politie’ dit weekend acties voor een betere CAO.

Ook Horeca-nachten worden geraakt

D66 maakte zich in de gemeenteraad zorgen over de Openbare Veiligheid en stelde daarover vragen aan de burgemeester, die portefeuillehouder is op dat gebied. Meijer: “Binnen de terreinen van  PEC en de Vrienden van Amstel Live” zijn de organisaties verantwoordelijk. Buiten de terreinen is dat normaal het werk van de politie. Op alle vlakken voeren we nu overleg over onder welke voorwaarden de evenementen wel door kunnen gaan.  Zo hebben we ook contact met de organisaties van de Vrienden van Amstel in Amsterdam en Eindhoven. Mijn inzet is er op gericht dat het door kan gaan.”  De burgemeester voegde bij de evenementen – PEC-Vitesse en de Vrienden van Amstel – ook nog de uitgaansavonden in de binnenstad toe. Ook daarvan heeft de politie gezegd dat ze niet de normale surveillance-werkzaamheden zullen uitvoeren.

Om een goed beeld te krijgen van de situatie wordt er onder andere door de gemeente geïnformeerd over de actiebereidheid bij de Politie in Zwolle. Er is nog geen definitief besluit genomen, de gemeente voert ook nog de komende dagen overleggen. Daarbij wordt gezocht naar een oplossing waarbij er ruimte is voor de CAO-acties én de veiligheid gewaarborgd kan worden.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button