KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

37 locaties in Zwolle vrij gemaakt van Japanse duizendknoop

Aanpak exotische woekerplant in Zwolle vordert

Zwolle – De Zwolse aanpak op de Japanse duizendknoop bestaat voor het grootste deel uit het afgraven en verwijderen van de plant met wortel en al. De voortgang in de strijd vordert, al is de slag nog niet gestreden. Dankzij de aanpak is de Japanse duizendknoop inmiddels op 37 locaties in Zwolle succesvol bestreden.

Het groeiseizoen van de Japanse duizendknoop is ten einde. Tijd om de balans op te maken en te evalueren hoe het met de bestrijding van de Japanse duizendknoop ervoor staat. Om de plant terug te dringen zijn de gemeente Zwolle en ROVA afgelopen voorjaar begonnen met de jaarlijkse bestrijding. De Japanse duizendknoop verdringt de inheemse flora en kan schade veroorzaken aan wegen en bouwwerken. Het is daarom van belang om de plant te bestrijden.

Op basis van omvang en gevolgschade zijn alle groeilocaties in de stad beoordeeld om vervolgens aan te pakken. De belangrijkste en veel van de makkelijk te bestrijden plekken zijn inmiddels aangepakt en zitten in de nazorg. Komende jaren worden de overige locaties aangepakt.

Afgraven en elektrocutie

Omdat de Japanse duizendknoop zeer snel groeit en zich gemakkelijk verspreidt, is het belangrijk om de plant met wortel en al te verwijderen. Op de meeste locaties wordt de grond afgegraven en gezeefd. De grond is daarna schoon van wortels, op de kleinste worteltjes na, en wordt teruggebracht op de locatie. “Met de aanpak hebben we inmiddels 37 van de 260 plekken schoon gekregen. Dit jaar hebben we ongeveer 70 plekken in de bestrijding gehad”, zegt Erik Bakker, adviseur Groen bij de gemeente Zwolle.

Op locaties waar de plant moeilijk kan worden afgegraven, wordt de plant met stroom behandeld. Daarbij gaat een elektrische lading van tussen de 3000 en 5000 volt door de stengel en de wortel. Door het regelmatig herhalen, ontstaat schade aan de wortelstokken en gaat de plant kapot.

Nazorg is belangrijk

Na het afgraven en zeven van de grond is nazorg heel belangrijk. “Bijna maandelijks blijven we de locaties, waar de Japanse duizendknoop is bestreden, volgens een strakke planning controleren. In de meeste gevallen is dat een aantal jaren nodig omdat kleine afgebroken stukjes wortels weer kunnen uitlopen. We hebben nu ongeveer 130 plekken in de nazorg. Kleine opkomende plantjes worden daar met hand uitgestoken”, zegt Roelof Orsel, Toezichthouder kwaliteit Beheer Buitenruimte bij ROVA.

Tips voor inwoners

De plant staat niet alleen in de buitenruimte. Zwollenaren kunnen de plant ook in de tuin hebben staan. Hebt u Japanse duizendknoop in uw tuin? Dan kunt u de plant het beste met alle wortels verwijderen. Gooi daarna de plant met wortelresten bij het restafval. Doe de plant niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), want dan kan de plant zich weer via compost in de buitenruimte en tuinen verspreiden.

Locaties melden

Op dit moment is de Japanse duizendknoop op zo’n 300 plekken in de stad in kaart gebracht. Daarvan zijn er 40 plekken die niet op het beheersgebied van de gemeente staan. Hier zijn andere overheden of particulieren de eigenaar van de grond. De locaties zijn te zien op de website zwolle.nl/duizendknoop. Bewoners kunnen de plant op andere plekken in de stad melden via diezelfde website, of telefonisch via 14038.

Gerelateerde artikelen

Back to top button