Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Gemeente wil onrust over windmolens voorkomen

Zwolle – De gemeente Zwolle bereidt een gemeente-overstijgend project met windenergie voor. Dit wil zij door middel van het betrekken van de inwoners soepel laten verlopen. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen door Swollwacht door wethouder Arjan Spaans.

De bedoeling is dat de windmolens bij Haerst worden gerealiseerd. Haerst ligt tussen de Bomhofsplas en de Agnietenplas. Zwolle wil hierin samenwerken met Zwartewaterland. Medio juni is hier op bestuurlijk niveau al met Zwartewaterland over gesproken waarbij duidelijk werd dat ze hierbij samen willen optrekken. Uitgaande van een definitieve aanwijzing door de gemeenteraad van Zwartewaterland van het zoekgebied Genne – Holten voor windenergie, wil ze gezamenlijk met de bewoners en agrarische ondernemers starten met de uitwerking. De vaststelling van de zoekgebieden in Zwartewaterland is in september/oktober 2022 te verwachten.

Inwoners betrekken

Voor het Zwolse deel (Haerst) van de plannen wil men samen met de inwoners gaan verkennen wat er met de  windenergieplannen mogelijk is. Vanuit Zwolle gaat men eerst op korte termijn dit specifieke punt (Haerst windenergie) uit het coalitieakkoord toelichten voor de inwoners, te beginnen bij het overleg met streekvereniging De Marsen. De zomerperiode wordt gebruikt om samen met provincie en de gemeente Zwartewaterland verder te verkennen hoe men invulling wil geven aan gemeentegrens ontkennende samenwerking (tevens RES uitgangspunt). Men heeft binnen ZSDZ gebied (Zwartewaterland – Staphorst – Dalfsen – Zwolle) al de nodige recente ervaring opgedaan op het grensvlak Hessenpoort & Tolhuislanden – Dalfserveld
West.

De samenwerking in ZSDZ verband zal men verder intensiveren nu vanuit Zwolle het gebied Haerst is toegevoegd als zoekgebied voor windenergie en in de nazomer naar alle verwachting de gemeente Zwartewaterland het gebied Genne – Holten definitief gaat aanwijzen. Zowel op ambtelijk als bestuurlijk niveau is er de laatste weken al overleg geweest over deze samenwerking. De gemeente zal inwoners uit Haerst via een huis aan huis brief voor de start van de zomervakantie informeren over deze beoogde samenwerking en de te nemen vervolgstappen samen met de inwoners in het najaar. Ook met streekvereniging De Marsen is er voor de zomer overleg over.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button