Nieuws uit ZwolleRadioStudio Stadkamer

3000 flessen Whisky ‘gevangen’ door Zwollenaren

Nieuw meesterwerk Hans en Becky Offringa

Zwolle – Stoppen met roken is een goede zaak, dat weet iedereen. Maar soms levert het veel meer op dan alleen een betere gezondheid. Het ultieme bewijs is de wereldberoemde Zagatti Whisky Collection. Sinds 2015 in Nederlands bezit en vanaf eind november ook te bewonderen in een hele speciale uitgave van Hans en Becky Offringa, beter bekend als The Whisky Couple. Vijftien (!!) kilo zwaar, vijf gebonden boeken, een in Zwolle vervaardigde houten kist en een in Nieuwleusen gemaakte metalen band. Zie daar de Unseen Zagatti Collection. Hans en Becky vertelden over de totstandkoming in Studio Stadkamer.

Studio Stadkamer is het lunchprogramma van Radio Focus. Iedere dinsdag en vrijdag – tussen 12 en 14 uur – wordt dit live uitgezonden vanuit het huiskamercafé in de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes.

Toen de vrouw van Valentino Zagatti – een begenadigde accordionist uit Italië – hem eindelijk zover kreeg dat hij in 1960 stopte met (ketting)roken, zocht hij een nieuwe bestemming voor het geld dat hij overhield. Vanaf die tijd besloot hij om voortaan van iedere fles whisky die hij dronk er direct een tweede bij te kopen en zo een verzameling te starten. Dat verzamelen is aardig gelukt kunnen we nu – bijna 60 jaar later – wel stellen. De Zagatti Collection is de beroemdste whiskyverzameling ter wereld. De waarde van de meer dan drieduizend flessen loopt in de miljoenen. Niet vreemd als je weet welke bijzondere flessen er toe behoren. Zo is bijvoorbeeld de oudste ongeopende gebottelde whisky ter wereld te vinden in het Zagatti museum in Sassenheim. De hele collectie kwam daar terecht in 2015 bij Scotch Whisky International (SWI), een beleggingsmaatschappij die zich heeft gespecialiseerd in het beleggen in …. inderdaad in Whisky

The Whisky Couple

Toen Zagatti in 2015 zijn collectie verkocht aan SWI bedong hij als voorwaarde dat de verzameling én minimaal 10 jaar bij elkaar moest blijven én dat hij te bezoeken moest zijn. Er ontbrak echter een goede en volledige beschrijving van de totale collectie. Maar zoals heel de Whisky-wereld – en dus ook SWI – wist hebben we in Nederland de man die perfect de collectie zou kunnen vangen in woord en beeld. Of beter gezegd het stel, Hans en Becky Offringa uit Zwolle staan niet voor niets bekend als The Whisky Couple. Ze hebben al vele publicaties uitgebracht over de drank zelf, de verhalen erover en hun reizen door Whisky-gebieden. Hans is daarbij de verhalenverteller, Becky doet het onderzoekswerk en de fotografie. Ruim 2 jaar hebben de Zwollenaren (die overigens een groot deel van het jaar ook in de VS wonen) gewerkt aan het meesterwerk dat eind november onder de titel The Unseen Zagatti Collection wordt gepresenteerd.

Hans en Becky Offringa releasen eind november hun nieuwe meesterwerk: The Unseen Zagatti Collection. ©RTV Focus

3000 flessen fotograferen

Normaal neemt Becky dus het fotograferen voor haar rekening. Maar voor deze opdracht huurden ze de Zwolse fotograaf Ron Greve in. Hij werd aangeraden door Jonnie Boer als de persoon die eten en drinken op dé perfecte manier kan fotograferen. Dat dat een goede raad was bleek wel volgens Hans en Becky: “We hebben vorige week de drukproeven gezien. En die flessen staan er zo prachtig op dat je het idee hebt dat je ze van het papier kunt aftillen.”
Het meesterwerk wordt op 28 november gepresenteerd in het Zagatti Museum in Sassenheim. Dat zo’n cassette in beperkte en genummerde oplage wordt gemaakt lijkt logisch, zeker met de verkoopprijs in het achterhoofd. Het boekwerk moet €695.00 gaan kosten. Hans: “Een behoorlijke prijs natuurlijk, maar afgezet tegen de waarde van de collectie valt het nog wel mee.” Mocht je dus nog op zoek zijn naar een leuk december geschenk, veel unieker als deze uitgave wordt het niet..

Nog een boek

Alsof het maken van een dergelijk werk nog niet genoeg was, vonden Hans en Becky in de afgelopen periode ook nog tijd om een tweede boek te schrijven. In ‘De mooiste Whiskyroutes door Schotland’ heeft het stel hun eigen reizen gedocumenteerd. Kun je dus geen genoeg krijgen van de verhalen van de geboren vertellers, ga dan 23 november naar het Hemelcafé in Waanders in de Broeren. Hans en Becky vertellen daar over het boek, schenken een bescheiden glas Whisky en signeren het boek.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button