KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Expositie ‘Europa Europa’ bij galerie Knikker

Hoe dertig jaar vriendschap kunst uit Zwolle en Poznan samenbrengt

Zwolle – Twee kunstenaars,twee landen, verenigd in 1 vriendschap. Ze leerden elkaar ruim 30 jaar geleden kennen; de Zwolse kunstenaar Eddy Dijkslag en Slawomir Kuszczak uit Poznan. In 1990 vertrok Dijkslag om te gaan studeren aan de kunstacademie van Poznan in Polen.Daar ontmoette hij medestudent Slawomir Kuszczak. Eddy: “De eerste keer dat ik zijn werk zag moest ik denken aan Rembrandt. Ik was flink onder de indruk van zijn werk” De waardering was wederzijds.

In die roerige studententijd van toen trokken de twee jonge mannen samen op. Ze voerden onder het genot van een borrel gesprekken tot diep in de nacht over kunst, liefde en leven.

Beide kunstenaars timmerden flink aan de weg en ontwikkelden een eigen signatuur in hun werk. Eddy maakt industriële landschappen van indrukwekkend formaat. Kleinere doeken ontroeren door het oog voor details van de schilder. De Zwolse bezoeker herkent onmiddellijk het monumentale karakter van onze Hanzestad en haar omgeving. Dijkslag exposeerde vorig jaar zomer ook bij galerie Knikker met zijn werk. Het succes daarvan bracht hem op het idee van een duo-tentoonstelling, waarop hij besloot Slawomir uit te nodigen.

Slawomir is inmiddels professor aan de kunstacademie in Poznan waar de vriendschap ooit opbloeide. Het huidige werk van Kuszczak is een interessante mix van figuratie en abstractie. Denk dan aan grote abstracte kleurvlakken, in combinatie met intrigerende landschappen waar figuren als Batman of van Gogh in opduiken. In Polen is hij inmiddels een gewaardeerd kunstenaar , met exposities in binnen-en buitenland.

Van 1 tot en met 14 september exposeren Dijkslag en Kuszczak met hun nieuwste werk in Galerie Knikker. De galerie is gevestigd aan de Papenstraat 8 in Zwolle en alle dagen geopend tussen 11.00 en 18.00. Tijdens deze openingstijden zullen beide kunstenaars aanwezig zijn in de galerie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button