112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

2e WO bom donderdag tot ontploffing bij IJssel Zwolle

Zwolle – In de uiterwaard aan de Zwolse kant van de IJssel wordt donderdag 15 oktober een bom uit de Tweede Wereldoorlog gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Dit is gepland aan het begin van de middag. Vorig jaar zijn al meerdere bommen in hetzelfde gebied succesvol vernietigd. Het onschadelijk maken van de bommen is nodig vanwege het project Ruimte voor de Rivier.

Hanzeboog niet afgesloten

De Hanzeboog (de rode brug over de IJssel tussen Zwolle en Hattem) wordt, in tegenstelling tot vorig jaar, niet afgesloten rondom de ontploffing. De bom ligt op grote afstand ten opzichte van de brug.

Geen visueel spektakel

Op donderdag zijn vanaf 7.00 uur de Explosieven OpruimingsDienst (EODD) en andere betrokkenen actief in en rondom de veiligheidszone die ingesteld wordt voor deze operatie. De veiligheidszone en directe omgeving zijn niet toegankelijk voor onbevoegden. Binnen de zone liggen overigens geen woningen of andere gebouwen.
De locatie waar de bom ligt is niet goed te zien vanaf de dijk. Ook de ontploffing zal daardoor maar beperkt te zien zijn.

Lichte trilling

Wel kan de feitelijke ruiming van het explosief tot op grote afstand waargenomen worden als trilling in de grond. Eventuele schade door de explosie is naar verwachting alleen reëel tot ongeveer 50 meter van de te vernietigende bom.

Werkzaamheden

Al eerder zijn bommen uit de Tweede Wereldoorlog in dit gebied gevonden en onschadelijk gemaakt. Bruggen waren gedurende de oorlog herhaaldelijk doelwit van bombardementen. De niet-ontplofte explosieven komen meestal weer aan de oppervlakte bij werkzaamheden en worden dan deskundig geruimd. In dit gebied worden voor het project Ruimte voor de Rivier grote geulen gegraven die tijdens hoogwater op de IJssel de extra hoeveelheden water veilig kunnen afvoeren richting IJsselmeer.

Gerelateerde artikelen

Back to top button