Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

25-ste editie Model European Parliament staat voor de deur

Op maandag 13 april 2015 gaat in het provinciehuis te Zwolle de vijfentwintigste editie van het Model European Parliament Overijssel van start. Ruim 85 middelbare scholieren uit 4 VWO, afkomstig uit de gehele provincie Overijssel, buigen zich gedurende vijf dagen over verschillende actuele Europese vraagstukken. Deze komen uiteindelijk allemaal aan bod in het grote afsluitende debat op 17 april dat in de raadszaal van het Provinciehuis zal plaatsvinden. Het Model European Parliament viert dit jaar zijn vijfentwintigjarige jubileum; reden genoeg om er deze keer iets bijzonders van te maken!

Europese politiek

Vijf dagen lang zullen de middelbare scholieren uit alle hoeken van Overijssel zich bezig houden met de Europese politiek en Europese discussies. Onderwerpen zoals de jeugdwerkloosheid in de EU, asielzoekers en de rol van de EU in gewapende conflicten komen aan bod. Deze onderwerpen zullen worden uitgewerkt in resoluties die vervolgens in de Algemene Vergadering druk bediscussieerd zullen worden. Naast parlementariërs zijn er ook journalisten aanwezig, die verantwoordelijk zijn voor de social media en die alle gebeurtenissen vastleggen in een geheel zelfgemaakte krant. De beste debaters zullen doorgaan naar het Model European Parliament op nationaal niveau in Den Haag.

Programma

Op maandag zal de officiële opening van het MEP om 10.00 plaatsvinden op het Provinciehuis door een vertegenwoordiger van de Jongerenraad Overijssel, Rick Buursink. De rest van de dag zal vooral in het teken staan van kennismaking door middel van verschillende activiteiten, waaronder een kanotocht. In verband met het vijfentwintigjarige jubileum gaan de scholieren dinsdag naar Brussel om onder andere het Europees Parlement te bezoeken. De volgende dag gaan ze verder naar Antwerpen voor een cultureel programma. Op donderdag zullen dan de commissievergaderingen plaatsvinden op het Provinciehuis waarin de commissies hun resoluties op stellen. Op vrijdag is de Algemene Vergadering waarin het draait om het verdedigen van de eigen resoluties en de resoluties van anderen onder vuur te nemen. Na de afsluiting van de conferentie zullen de parlementariërs het krantje van de journalisten ontvangen als aandenken.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button