Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

2027 doeldatum voor waterkwaliteit

Zwolle – Het college van burgemeester en wethouders van Zwolle heeft nog niet in beeld welke projecten en ontwikkelingen die tot 2027 zijn gepland, mogelijk invloed hebben op de waterkwaliteit. Dat blijkt uit een nota die het college stuurt naar de gemeenteraad.

Er zijn afspraken gemaakt met het waterschap om in 2027 aan de Kader Richtlijn Water (KRW) te voldoen. Doelen en maatregelen zijn afgestemd met de gemeenten in het beheergebied van het waterschap. Daarbij is onder meer ingegaan op nut van afkoppelen van verhard oppervlak vanwege de bijdrage aan de belasting van het oppervlaktewater door rioolwateroverstorten en rioolwaterzuiveringsinstallaties. En op het gebruik van niet uitloogbare materialen in bouwvoorschriften.

Vergunningen

Bij het verlenen van vergunningen neemt de waterbeheerder (het waterschap of Rijkswaterstaat) de KRW-doelen mee als toetscriterium. Dit geldt voor rechtstreekse lozingen op oppervlaktewater maar ook voor eventuele
grotere indirecte lozingen op de rioolwaterzuiveringsinstallaties die de emissie naar oppervlaktewater kunnen doen toenemen. Dit kan zowel een rol spelen bij significante woningbouw (lees de verstedelijkingsopgave)- als industriële lozingen (koelwaterlozingen). Maar ook eventuele thermische lozingen (als gevolg van de energietransitie) kunnen effect hebben op KRW-doelbereik. Hierbij kan gedacht worden aan het terugwinnen van energie (warmte en koude) uit oppervlaktewater (TEO). Vooralsnog wordt dit systeem in Zwolle niet toegepast. Wat er te verwachten is aan lozingen is nog niet bekend.

In factsheets geeft het waterschap aan dat zij voor de waterlichamen verwachten de biologische doelen (vis, algen, hogere waterflora en macrofauna) te kunnen halen. Hierbij gaan zij ervan uit dat het rijk de benodigde maatregelen neemt voor het terugdringen van nutriënten en chemische stoffen. In het algemeen wordt verwacht dat de normen voor chemische stoffen niet overal bereikt gaan worden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button