Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Omwonenden gemengd kritisch over windmolens op Voorst – Zwolle

Zwolle – De omwonenden van het beoogde windmolenpark op het Scania terrein zijn gemengd kritisch. Dat bleek dinsdagavond tijdens een informatiebijeenkomst in Hogeschool Windesheim, die de initiatiefnemers hadden georganiseerd. Er kwamen ongeveer 150 belangstellenden op af.

Hogeschool Windesheim, Scania en Blauwvinger Energie willen op bedrijventerrein Voorst drie windturbines plaatsen. De molens komen in lijnopstelling langs het Zwolle-IJsselkanaal. Naast de energie die het oplevert om in de stroomvoorziening van Hogeschool Windesheim en Scania te voorzien is er ook ruim capaciteit voor andere bedrijven, openbare gebouwen en particulieren.De partijen willen hiermee een bijdrage leveren aan een duurzame  Zwolse energievoorziening en de stad onafhankelijker maken van fossiele energie.

Niet iedereen is blij met de situatie. Een aanwezig bewoonster uit Spoolde uit haar zorgen: “We zijn met name bang voor het geluid. Al hebben we al wel veel geluid natuurlijk in onze buurt door de A28. Maar of het geluid van de windmolens zich gaat vermengen en hierin wegvalt, dat moeten we maar zien”. Over de slagschaduw maakt ze zich minder zorgen. Ze heeft net te horen gekregen dat deze de andere kant op valt. Een andere Spoolde bewoner zegt: “Eigenlijk denkt bijna iedereen bij ons in de gemeenschap: ‘Not in my backyard’. We hebben al zo’n uitzicht op de toren, nu komen daar ook nog 3 molens bij. Het is maar te hopen dat onze mening wordt gehoord in de gemeenteraad. ”

Toch zijn er ook positieve geluiden. Zo stelt een jongere bezoeker dat het twee kanten heeft: “Ik vind het ook belangrijk dat we onze verantwoordelijkheid kennen. We consumeren zelf ook stroom. De fossiele brandstoffen raken op. Mooi dat er dan nu toch een Zwols initiatief komt.” Een man uit Windesheim heeft zijn mening nog niet helemaal gevormd: “Ik vind het positief als het gaat om het duurzame windenergie. Ook de locatie is niet verkeerd. Op het bedrijventerrein zelf gelden andere milieunormen en zijn er geen bewoners die er last van hebben. Maar de vraag is waar de slagschaduw gaat vallen. Op Westenholte zal het geen effect hebben, maar Frankhuis waarschijnlijk wel. En voor Holtenbroek, tja”

De gemeente Zwolle gaat de komende tijd met een klankbordgroep en via gesprekken in de stad verkennen wat de impact is van een mogelijk windenergiepark op Voorst. Zo wordt er onderzoek gedaan naar de mogelijke milieueffecten op de omgeving. Hierbij kan gedacht worden aan het geluid en de slagschaduw van de rotor. Ook het bebouwingssilhouet en het zich op de windmolens vanuit de huizen wordt meegenomen.

De gemeenteraad besluit uiteindelijk of en waar op Voorst windmolens geplaatst mogen worden. Dit zal naar verwachting in februari 2017 zijn.

 

29736992861_137406f1af_z

29192074414_bf54de3080_z

Gerelateerde artikelen

Back to top button