112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

2 jaar en jeugd-TBS voor moord op straatmuzikant in Aa-landen

Voor de moord op een straatmuzikant en de poging tot moord op een omstander bij een winkelcentrum in Zwolle is een 17-jarige jongen veroordeeld tot de maximale jeugddetentie van 2 jaar en krijgt hij de PIJ-maatregel opgelegd. De rechtbank Overijssel oordeelt dat de jongen sterk verminderd toerekeningsvatbaar is en behandeld moet worden binnen deze vorm van jeugd-TBS. Ook moet er aan de nabestaanden en het slachtoffer schadevergoedingen betaald worden van in totaal ruim €14.000,-.

Wat er is gebeurd

Op woensdag 2 december 2014 vanaf 19.33 uur zijn meerdere meldingen bij de politie binnengekomen van een steekpartij op het winkelcentrum in de wijk AA-landen te Zwolle.

Verbalisanten zijn ter plaatse gegaan en zagen in de supermarkt Jumbo net voorbij de kassa’s één manspersoon in een plas bloed liggen. Dit bleek de straatmuzikant/accordeonspeler  te zijn. Voorts zagen verbalisanten op de groenteafdeling nog een gewonde manspersoon liggen.

Verbalisanten zagen tevens dat op de groenteafdeling een man op de grond door meerdere omstanders onder controle werd gehouden. Deze persoon, verdachte, werd hierop aangehouden.

De straatmuzikant werd op 2 december 2014 in kritieke toestand overgebracht naar de Isala Klinieken te Zwolle. Op 3 december 2014 is hij om 2.05 uur aan zijn verwondingen overleden.

20 steekwonden

Bij de schouw op het lichaam van de straatmuzikant is gebleken dat hij op 2 december 2014 om 20.10 uur op de Spoedeisende Hulp is binnengebracht met ruim 20 steekwonden, onder andere in de linkerschouder, links op de schouder, borst en in de buik. Gebleken is dat ondanks maximale therapie de straatmuzikant is overleden ten gevolge van shock veroorzaakt door bloeding uit de verwondingen. De conclusie luidt dat hij is gestorven aan een niet-natuurlijke dood, waarbij de doodsoorzaak is verbloeding ten gevolge van uitgebreide steekverwondingen.

Uit het pathologisch onderzoek d.d. 9 december 2014 is voorts gebleken dat bij sectie tekenen aanwezig waren van bij leven opgetreden inwerking van uitwendig mechanisch scherprandig perforerend geweld – zeer veel steekletsels opgeleverd door minimaal 29 keer steken – met één deels eenzijdig snijdend mes. Een deel van de steken heeft geleid tot ernstig letsel aan de inwendige borst- en buikorganen en een deel tot ernstige letsels aan bloedvaten. De letsels aan de longen samen met het bloedverlies verklaren het overlijden van de straatmuzikant.

Tweede slachtoffer direct geopereerd

Het tweede slachtoffer werd op 2 december 2014 eveneens in kritieke toestand overgebracht naar de Isala Klinieken te Zwolle en vrijwel meteen geopereerd.

Uit de letselrapportage is gebleken dat bij hem links en rechts van het borstbeen twee steekwonden zichtbaar waren. Tijdens de operatie werd gezien dat de rechter hartkamer was geperforeerd, veroorzaakt door het steken met een scherp voorwerp. Tevens was sprake van perforerend letsel van de rechter bovenkant van de long. Daarbij waren twee slagaderen in de borstholte doorkliefd. Voorts werd op de rechter handrug een snijwond met een lengte van 6,5 centimeter gezien.

De forensisch arts heeft geoordeeld dat de letsels aan de long en het hart steekverwondingen zijn en dat de snijwond tevens letsel is dat is toegebracht door een scherp voorwerp en is te duiden als afweerletsel. Een dergelijke verwonding aan het hart kan zeer ernstige gevolgen, zoals het overlijden van het slachtoffer, hebben. Daarnaast kunnen de doorgekliefde slagaderen niet meer hersteld worden.

Verklaring van verdachte

Verdachte heeft op 5 december 2014 bij de Rechter-Commissaris over dit incident het volgende verklaard:

U vraagt mij of ik op 2 december 2014 een accordeon speler en een meneer heb neergestoken.

Dat klopt. Ik was boos. Ik heb een mes uit de keuken van mijn woning aan de [adres 1] gepakt. Ik had toen al het plan om de eerste de beste die ik tegenkwam neer te steken. Ik kan mij 90% van wat er gebeurd is nog herinneren. Ik ben afgestormd op de accordeonspeler en heb hem gestoken. Hij liep de winkel in. Toen kwam de tweede man. Hem stak ik ook, omdat hij er zich mee bemoeide. Andere mensen hielden mij tegen. Ik ben toen aangehouden door de politie.

Voorbedachte rade

De rechtbank oordeelt dat hij handelde met voorbedachte raad. Na een ruzie met een medebewoner bij zorginstelling van het RIBW Overijssel ging de jongen met een mes op pad. Op het moment dat hij het mes pakte, nam hij het besluit om ‘de eerste de beste’ neer te steken.

Snelkookpan

De jongen is sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Er is sprake van een ziekelijke stoornis van de geestvermogens. De jongen kampt met veel negatieve emoties, die hij niet weet te uiten. Hij is aan de ene kant een kwetsbare, beschadigde jongen, die eigenlijk ontremd gedrag zou moeten laten zien. Aan de andere kant is hij vanuit zijn omgeving zo erg gestructureerd, dat hij alles heeft opgekropt. Dit resulteert in een spreekwoordelijke snelkookpan, die de druk niet kan ontladen.

Geen enkel respect

De 17-jarige toonde met zijn manier van handelen geen enkel respect voor het leven van het slachtoffer en daarmee het slachtoffer zijn meest waardevolle bezit ontnomen. Met zijn handelen heeft hij de familie en vrienden van het slachtoffer een onbeschrijfelijk leed aangedaan. De dood van straatmuzikant heeft niet alleen groot verdriet en leed bij de nabestaanden veroorzaakt, maar ook de samenleving is door dit feit ernstig geschokt, doordat dit feit heeft geleid tot gevoelens van onrust en onveiligheid.

Doodsangsten

De daaropvolgende aanval op de omstander bezorgde doodsangsten aan de man. Tot op de dag van de zitting heeft de man te kampen met de lichamelijke en geestelijke gevolgen van de aanval. De aanval heeft een grote impact op zijn leven en dat van zijn gezinsleden. Dit is ook duidelijk gebleken uit de slachtofferverklaring van de man, die is voorgelezen tijdens de zitting.

Enorme impact

De rechtbank vind het belangrijk om te benadrukken dat de impact van deze feiten in het openbaar – en dan met name de enorme razernij van de jongen en de hoeveelheid steekwonden – voor de aanwezige omstanders in het winkelcentrum en in de Jumbo enorm is geweest. De rechtbank rekent verdachte dit handelen aan.

Schadevergoeding

Aan de nabestaanden van de straatmuzikant is een schadevergoeding toegewezen bestaande uit de vergoeding van het ambulancevervoer (€ 675,21), reiskosten naar Bulgarije oor de begrafenis (€ 2.702,-), kosten voor het bijwonen van de zitting (€ 1.351,- en € 2.702,-).

Aan het tweede slachtoffer is een bedrag toegewezen als voorschot van in totaal € 6.697,15. Dit bestaat uit € 2.697,51 voor materiële schade en € 4.000,- voor immateriële schade

 

 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren