Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

2.500 mensen bij ‘Black Lives Matter’ betoging in Zwolle

Zwolle – In Zwolle zijn zo’n 2.500 mensen bij elkaar gekomen om te demonstreren tegen racisme. Behoorlijk meer dan de 500 die de organisatie vooraf had ingeschat. Het ‘Black Lives Matter’ protest vond plaats in Park de Wezenlanden.

De organisatie had vooraf in het park prikkers in de grond gestoken met witte papiertjes waarbij de deelnemers konden staan. Zo konden ze 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren. Maar deze plekken waren al snel bezet. De stroom aan mensen vanaf de kant van het provinciehuis bleef maar aanhouden. Ook na de aanvangstijd van 2 uur ’s middags.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

2.500 mensen bij Black Lives Matter demonstratie in Park de Wezenlanden in Zwolle Later meer … op RTV Focus. #blacklivesmatter #zwolle

Een bericht gedeeld door RTV Focus Zwolle (@rtvfocuszwolle) op

Deelnemers werden via de organisatie erop gewezen om anderhalve meter afstand te houden. Toen de gemarkeerde plekken vol waren werd gevraagd achter de uitgezette plekken te gaan staan op anderhalve meter. Veel deelnemers droegen mondkapjes. En de overal waren protestborden te zien met teksten, zoals ‘Black Lives Matter.’

Zwart hart

Toen iedereen een plekje had gevonden werden de demonstranten toegesproken door de organisatie. Tot drie uur werden leuzen gescandeerd. Om drie uur volgde een minuut stilte waarna zwarte en witte borden omhoog werden gehouden. De borden vormden een zwart hart waarmee de organisatie het liefdevolle protest symbolisch in beeld bracht.

Politie en ME

Vooraf heeft de gemeente Zwolle overleg gehad met de organisatie achter de demonstratie om het protest veilig te laten verlopen. Rondom het park was de politie en de ME volop zichtbaar aanwezig. Maar ze hoefden niet in actie te komen.

Aanleiding voor de demonstraties in Nederland, die maandag begonnen in Amsterdam, is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Hij overleed toen een witte agent minutenlang met zijn knie op zijn nek zat.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button
Close