Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

1e Mobiele Climate escaperoom onthuld in Zwolle

Zwolle – Dinsdagmiddag is de eerste mobiele Climate escaperoom onthuld door waterschapsbestuurder Hans Wijnen van Drents Overijsselse Delta en Ed Anker, wethouder van gemeente Zwolle namens het Europese CATCH Interreg project. De escaperoom ‘Adapt or BTrapped’ draait om klimaatverandering en hoe de spelers zich daar zo goed mogelijk op kunnen aanpassen.

Achtergrond Climate escaperoom

De escaperoom kon worden gebouwd doordat Zwolle meedoet in het Europese CATCH-project én door Climate Campuspartners te betrekken, zoals Waterschap Drents Overijsselse Delta, Hogeschool Windesheim en Cibap. De escaperoom Adapt or BTrapped wordt onthuld op de binnenplaats van het Zwolse escaperoombedrijf The Great Escape. Zij dachten ook mee met de studenten voor een zo aantrekkelijk mogelijke speelbeleving. Zo ontwikkelden ze een filmtrailer met een belangrijke rol voor burgemeester Peter Snijders.

Stadshagen en Wipstrik

Het spel wordt Coronaproof, zodat het in september gespeeld kan worden in de Zwolse wijken Stadshagen en Wipstrik. Daarmee wil Zwolle inwoners op een speelse manier bewustmaken van wat je kunt doen om je woning, straat en buurt zo klimaatbestendig mogelijk te maken. Liefst samen met je buren. Rond het event worden straatgesprekken op touw gezet en een straat battle.

EU-geld

Trainees van Waterschap Drents Overijsselse Delta bedachten vorig jaar het concept voor een mobiele klimaatescaperoom. Maar de financiering ontbrak nog. In die periode was Zwolle voor het Europese CATCH-project bezig een serious game te ontwikkelen. Door de Climate Campus-samenwerking werd het concept van de trainees alsnog uitgewerkt binnen het CATCH-project met EU-geld. Ook andere Climate Campus-partners werden betrokken. 038Games, de gamestudio van Hogeschool Windesheim en Cibap kwam in beeld voor de bouw van de game. Zo ging een internationaal studententeam, onder leiding van de Duitse Fenja Anlauf in september 2019 ermee aan de slag.

SIM-Zwolle spel

Binnen het Europese Interreg project CATCH (Water sensitive Cities: the Answer To CHallenges of extreme weather events) wordt ook gewerkt aan een SIM-Zwolle spel over klimaat. De verwachting is dat het CATCH-project lessen gaat opleveren die ook interessant zijn voor de Europese partners in België, Engeland, Denemarken, Zweden en Duitsland. Daartoe wordt het project ge-cofinancierd door de EU.

 

FOTO Bijschrift Cibap-directeur Coby Zandbergen namens 038Games studio en Liesbeth Rijsdijk, directeur Honours College van Hogeschool Windesheim en bestuursvoorzitter Climate Campus hielpen bij de onthulling in het bijzijn van het internationale studententeam van 038Games dat de escaperoom heeft gerealiseerd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button