Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

1e betonplaat geplaatst voor 37 sociale huurwoningen op voormalig parkeerdek

Zwolle – Maandagmiddag werd de eerste betonplaat geplaatst op het voormalige bovendek van de parkeergarage Dijkstraat. Op het parkeerdek achter het ANWB kantoor worden 37 huurappartementen gebouwd. De bouw is onderdeel van de actie van de gemeente Zwolle om snel meer sociale huurwoningen te bouwen. Door zogenaamde inbreiding wordt er voldaan aan de vraag naar meer woningen in de binnenstad.

Nelleke Vedelaar, wethouder Sociale Zaken, Evert Leideman, directeur van Delta Wonen en Monique ten Haaf, gedeputeerde Provincie Overijssel

Op het bovendek komen in totaal 37 huurappartementen: 27 kleinere met 1 slaapkamer en 10 grotere met 2 slaapkamers.  Woningbouwcorporatie Delta Wonen  gaat de woningen verhuren.

Zonnepanelen en ‘Warmte Terugwin Unit’

De appartementen zijn energiezuinig. Alle appartementen worden goed ge√Įsoleerd en er komen zonnepanelen op het platte dak. De appartementen krijgen geen gasaansluiting. Koken en verwarmen gebeuren elektrisch en de appartementen krijgen een speciaal ventilatie systeem, een zogenaamde ‘Warmte Terugwin Unit ‘. Dit systeem zorgt voor afzuigen en verversen van de lucht in het appartement, met als principe dat de afgezogen lucht de verse lucht voorverwarmt. Zo wordt¬†er geen koude lucht in de appartementen geblazen.

Sfeerimpressie Friesewal / Dijkstraat appartementen

Parkeergarage niet meer openbaar toegankelijk

De bouw van de appartementen heeft gevolgen voor de parkeergarage die op de hoek van de Dijkstraat en Friesewal ligt. Met de ontwikkeling van appartementen zijn in totaal 51 parkeerplaatsen in de garage verdwenen. De overgebleven plekken zijn alleen nog maar beschikbaar voor abonnementshouders.

Binnentuin

De provincie Overijssel stelt vanuit de regeling Vitaliteit en ruimtelijke identiteit een bedrag van ‚ā¨ 200.000,- beschikbaar voor het aanleggen van een binnentuin en bijpassend hekwerk. De binnentuin komt op het bovendek van de parkeergarage en draagt bij aan een mooi en prettig woonklimaat voor de directe omgeving. Door het aanleggen van de binnentuin is bij warm weer de opwarming minder dan bij de huidige stenen situatie. Ook wordt het regenwater beter opgevangen en afgevoerd. Het transparante hekwerk maakt de tuin ook vanaf de straat zichtbaar en draagt op deze manier bij aan de ruimtelijke kwaliteit van het direct naastgelegen gebied.

300 extra sociale huurwoningen

In 2015 hebben de gemeente en deltaWonen ‚Äď namens alle woningcorporaties in Zwolle – een overeenkomst gesloten om tenminste 300 extra sociale huurwoningen te bouwen om de voorraad sociale woningen versneld te vergroten. Voor de versnellingsactie zijn veertien plekken geselecteerd, de locatie Friesewal/Dijkstraat is daarbinnen aangemerkt als zeer kansrijke locatie. Afgelopen jaar zijn de plannen voor deze locatie uitgewerkt en is de buurt ge√Įnformeerd over de plannen en de gevolgen voor de parkeergarage.

De oplevering van de appartementen is in het voorjaar van 2018.

Positie op kaart: vlak tussen Dijkstraat en Friesewal in

Gerelateerde artikelen

Back to top button