Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

19 het atelier ontwerpt wijkboerderij Stadshagen Zwolle

Op woensdag 13 mei 2015 heeft ‘stichting De Stadshoeve’ samen met 19 het atelier architecten de plannen gepresenteerd voor de nieuwe wijkboerderij in Stadshagen in Zwolle. Een bijzonder project aangezien het geheel door en voor de bewoners van de wijk geïnitieerd wordt: een mooi voorbeeld van burgerparticipatie. Als bureau steunen wij dit initiatief en ontwerpen wij het nieuwe gebouw in het kader van maatschappelijk ondernemen.

In het groene hart van de wijk komt op de locatie van de huidige wijkboerderij aan de Oude Wetering een uitbreiding met een nieuw gebouw. In het nieuwe gebouw komen niet alleen de stallen voor de dieren, maar ook een educatieruimte/ ontmoetingsruimte, keuken, kantoor, berging en toiletten. Rondom het nieuwe gebouw liggen de dierenweide, de educatieve tuinen en het terrein voor actief spelen. Een plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar kinderen kunnen leren, spelen en alles ontdekken op het gebied van dieren en natuur.

Het ontwerp van de wijkboerderij is een dynamisch kappenlandschap waarin de verschillende functies worden gehuisvest. De bestaande schuur vormt samen met het nieuwe naastgelegen gebouw een 4-eenheid. De bestaande schuur vormt straks onderdeel van de educatieve tuinen, die als groene ellipsen in de dierenweide komen te liggen. Voor het nieuwe gebouw aan de Oude Wetering hebben we een 1.0, 2.0 en 3.0 variant ontworpen. Aan de wijk nu de keuze of er extra geld en middelen verzameld kunnen worden om in plaats van basisvariant 1.0 voor de hoge ambitie van 3.0 te gaan. Naar verwachting zal De Stadshoeve haar deuren rond de zomer 2016 openen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button