Voorpagina

18 nieuwe Stolpersteine in stationsgebied ter herinnering aan Joodse Zwollenaren

Zwolle – Vandaag zijn door de Stichting Zwolse Stolpersteine nieuwe struikelstenen onthuld ter nagedachtenis aan een aantal omgekomen joodse Zwollenaren. Het gaat om 18 struikelstenen in het stationsgebied van Zwolle.

Bukken voor de tekst

De ‘struikelstenen’ (vanuit het Duits vertaald) zijn gedenktekens in de straat vóór de huizen van mensen die door de nazi’s werden verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven. Ze worden struikelstenen genoemd omdat je er in figuurlijke zin, over ‘struikelt’ met je hoofd en je hart en omdat je je moet bukken om de tekst te kunnen lezen.

‘Een mens is pas vergeten, wanneer zijn naam is vergeten’

Op de struikelstenen, van 10 bij 10 centimeter, zijn in een messing plaatje de naam, geboortedatum, deportatiedatum, en de plaats en datum van overlijden van de slachtoffers gestanst.

Stenen ter nagedachtenis

Op 1 maart 2013 is de Stichting Zwolse Stolpersteine opgericht, met als doel de plaatsing van ruim 450 stenen, ter herinnering aan de weggevoerde en later omgekomen joodse Zwollenaren.

Gezin Jacob Rothschild – Oosterstraat 8 Jacob Rothschild was getrouwd met Hedwig Bier. Het echtpaar woonde in de Oosterstraat 8 in Zwolle Jacob Rothschild was veehandelaar. Hedwig Rothschild-Bier was met haar man in december 1933 vanuit Gronau in Zwolle komen wonen. Zij waren op 14 augustus 1923 in Keulen getrouwd. Hij was koopman in vee en vlees, zij hield kostgangers. Hedwig Rothschild-Bier is door de Zwolse politie gearresteerd en op 19 november 1942 overgebracht naar Westerbork. Haar man lag op dat moment doodziek in het ziekenhuis in Zwolle. Hij stierf 2 dagen na de arrestatie. Hedwig werd na de overplaatsing naar Auschwitz direct vergast.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button