BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Gemeente Zwolle kiest drie ontwerpteams voor biobased en natuurinclusief bouwen

De gemeente Zwolle heeft drie ontwerpteams uitgenodigd voor de tweede ronde van de Ontwerpprijsvraag biobased en natuurinclusief bouwen. Dit is voor het gebied de Nieuwe Veemarkt in Zwolle. De teams die de gemeente koos zijn: LEVS architecten, Dok architecten & la-di-da design &architecture en Studio Nauta & Mulder Zonderland. Dit gebeurde onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Francesco Veenstra. Aan deze teams vragen we om hun kijk op de opdracht uit te werken tot een ontwerp.

Opgave

De prijsvraag is voor een kavel op het terrein van de IJsselhallen. Hier komt straks een nieuwe woonwijk “De Nieuwe Veemarkt”. Aandacht voor groen, klimaat, water en duurzaamheid gaan hand in hand met bouwen aan communities.

Drie ontwerpteams

De selectie in de eerste ronde van de prijsvraag verliep anoniem. De jury koos deze drie ontwerpteams:

 • De Nieuwe Vezelmarkt groeit en bloeit;
  in samenwerking met: DELVA landscape urbanism, ATELIERFRONT, Finch Buildings, Gideon, Piqet Development, Floor Ziegler en Teun Gautier StadmakersCoöperatie
 • Op Stelten! Dok architecten & la-di-da design &architecture
  in samenwerking met: Naturalis Biodiversity Center, Copper 8, Echo urban design
 • De Nieuwe Veenmarkt, Studio Nauta & Mulder Zonderland;
  in samenwerking met: Schipper Bosch, Solid Timber, Studio Joost Emmerik, Treetek, DWA, BC Materials, And The People.

De gemeente heeft deze teams uitgenodigd om een ontwerp met een haalbaarheidsstudie te maken. Dit plan moet  biobased, natuurinclusief, betaalbaar en aanpasbaar zijn. Ook belangrijk voor het plan is dat er woningen in verschillende prijsklasse komen en verschillende woningtypen, een mobiliteitshub, kleinschalige werkruimten, (collectieve) voorzieningen en buitenruimte.

Tentoonstelling

In het voorjaar presenteert de gemeente de plannen in een tentoonstelling. Iedereen kan de voorstellen komen bekijken. Buurtbewoners en bezoekers van de tentoonstelling kunnen hun reactie op de plannen meegeven aan de jury. Meer informatie hierover volgt. Bij de bekendmaking van de prijsvraag publiceert de gemeente het juryrapport. De gemeente Zwolle verwacht de prijsvraag voor de zomervakantie af te ronden.

Jury

De jury van de prijsvraag bestaat uit Francesco Veenstra, Rijksbouwmeester (voorzitter)

 • Joke Dufourmont, Programmaontwikkelaar Circulaire Economie AMS Institute
 • Jan Willem van de Groep, Programmaregisseur Building Balance
 • Maike van Stiphout, Directeur DS Landschapsarchitecten
 • Vincent Taapken, Directeur/eigenaar New Industry Development B.V.
 • Wouter Veldhuis, Rijksadviseur voor de Fysieke leefomgeving (stedenbouw/ wonen)
 • Gooitske Zijlstra, Placemaker
 • Cilly Jansen, Secretaris van de jury van Architectuur Lokaal.

Programma ‘Een Nieuwe Bouwcultuur’

De Ontwerpprijsvraag is een initiatief van het College van Rijksadviseurs (CRa). De prijsvraag in Zwolle is de tweede prijsvraag binnen het programma ‘Een nieuwe bouwcultuur’. Hiermee wil het College van Rijksadviseurs biobased en natuurinclusief bouwen aanmoedigen. De eerste prijsvraag schreef de gemeente Oirschot uit.
Doel van het initiatief is om vernieuwing en versnelling samen te laten vallen met de verduurzaming van de woningbouw. De bouw is in deze verduurzaming in balans met zijn natuurlijke omgeving.

Initiatief

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ondersteund het initiatief. Net als het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, het Rijksvastgoedbedrijf en Staatsbosbeheer. De gemeente Zwolle is de uitschrijver van de prijsvraag. Partners de Zwolse woningcorporaties SWZ, Openbaar Belang en Delta Wonen, vertegenwoordigd door SWZ. Architectuur Lokaal begeleid de uitvoering.

Voor meer informatie: zie https://arch-lokaal.nl/prijsvraag-biobased-zwolle/

Gerelateerde artikelen

Back to top button